Eveniment

Moody’s reduce cu patru trepte ratingul Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă

Moody’s reduce cu patru trepte ratingul Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă

Autor: Ciprian Botea, Vlad Popescu

20.06.2012, 09:41 1064

Agenţia americană de evaluare financiară Moody's a redus cu patru trepte, de la Ba1 la B2, ratingul acordat companiei Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, care şi-a cerut insolvenţa la finalul săptămânii trecute.

"Intrarea în insolvenţă a companiei indică un risc în creştere ca Hidroelectrica să intre în incapacitate de plată", afirmă Richard Miratsky, vicepreşedinte al Moody's.

Creşterea riscului de neplată în urma cererii de intrare în insolvenţă "ar putea accelera maturităţile datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-şi respecta obligaţiile şi ar putea reprezenta un obstacol semnificativ pentru eventuale încercări de a atrage noi finanţări", avertizează agenţia.

Solicitarea de intrare în insolvenţă generează incertitudini în privinţa capacităţii şi flexibilităţii financiare a Hidroelectrica în privinţa onorării serviciului datoriei şi datoriilor scadente în perioada procesului de insolvenţă, astfel că ratingul companiei a primit perspectivă negativă şi rămâne sub evaluare pentru potenţiale noi retrogradări.

Evaluarea se va concentra pe rezultatul şi consecinţele deciziei Tribunalului Bucureşti privind cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, dar şi pe acordarea, sau nu, de către Guvern, a unui sprijin financiar pentru a se asigura că societatea va continua să-şi onoreze obligaţiile, se spune în comunicat.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Şeful CA al companiei, Remus Vulpescu, justifică cererea de intrare în insolvenţă prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO