Eveniment

Nesiguranţa politică din Bulgaria îi ţine la distanţă pe investitorii străini

Nesiguranţa politică din Bulgaria îi ţine la...

Autor: Catalina Apostoiu

23.03.2017, 00:05 680

Investiţiile străine din Bulgaria au scăzut cu 60% anul trecut, iar acum son­da­jele de opinie sugerează că partidele euro­sceptice vor câştiga teren la alegerile de duminică. Acest climat de nesiguranţă ar putea ţine companiile internaţionale la dis­tanţă de Bulgaria în pofida taxelor reduse.

ABB produce întrerupătoare electrice în centrul Bulgariei. Compania a fost fondată în Suedia, însă îşi are sediul în Elveţia. ABB este unul dintre cei mai mari investitori străini din Bulgaria, iar acest lucru înseamnă mii de locuri de muncă, potrivit Deutsche Welle.

„Cele două fabrici din Bulgaria au aproximativ 1.600 de angajaţi în prezent“, declară Uqe Tschirner, manager al uneia dintre fabrici. Cu două fabrici numai în această zonă industrială, ABB este unul dintre cei mai mari angajatori din această regiune cu probleme economice. Aceasta a investit peste 35 de milioane de euro aici în ultimii ani.  „Apartenenţa la UE a contat foarte mult şi contează încă. În plus, Bulgaria are cea mai scăzută taxă de impozitare a companiilor din UE“, spune Ekkehard Neureither, şef al ABB Bulgaria.

ABB nu a fost singura companie atrasă de taxa de numai 10% şi apartenenţa la UE. Bulgaria a atras investiţii străine de 1,1 miliarde de euro în 2015, adică aproxi­mativ 2% din PIB.

Însă ţara este în curs de schimbare. Grupări anti UE şi anti-imigraţie ca Alianţa Patrioţii Uniţi dau tonul după mai multe schimbări de guvern. Aceştia nu privesc cu ochi buni globalizarea şi cer o renaţionalizare a industriei, ceea ce-i îngrijorează pe investitorii străini.

„Atitudinea faţă de companiile străine devine neprietenoasă, iar companiile străine se întreabă de ce ar rămâne în continuare în această ţară dacă nu sunt dorite“, spune Daniel Kaddick, de la Friedrich-Neumann Foundation.

„Vrem să vindem tehnologii, produse şi soluţii inovatoare clienţilor noştri, iar un astfel de rezultat ar fi un eveniment negativ pentru noi“, spune Neureither.

Deocamdată, ABB rămâne în expectativă, neavând plănuită nicio investiţie importantă în Bulgaria pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO