Eveniment

ONU vrea ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie după un nou atac: Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş

ONU vrea ca inspectorii internaţionali să aibă acces...

Autor: Cosmin Pirv

08.08.2022, 07:08 27

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după un nou atac, informează Reuters. 

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, la Hiroshima.

Ucraina a anunţat că noi bombardamente ruseşti de sâmbătă au avariat trei senzori de radiaţii şi au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că desfăşoară o „teroare nucleară” care justifică noi sancţiuni internaţionale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.
„Nu există nicio naţiune în lume care să se simtă în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a declarat Zelenski duminică.

Forţele ruseşti au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Autoritatea instalată de Rusia în zonă a anunţat că forţele ucrainene au lovit situl cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative şi o zonă din apropierea unei instalaţii de depozitare.

Antonio Guterres a spus că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces la centrală.

„Susţinem pe deplin AIEA în toate eforturile sale în legătură cu crearea condiţiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Guterres.

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că ultimul atac „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO