Eveniment

Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere: Este de ajuns ca cineva să aprindă fitilul şi va izbucni un nou conflict. Biden ajunge de urgenţă la Tel Aviv în încercarea de a evita un război care poate antrena toată lumea. LIVE TEXT

Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere: Este de...
17.10.2023, 18:50 422

Iordania a avertizat că Orientul Mijlociu se află în pragul unui "abis", în timp ce activitatea diplomatică se intensifică pentru a preveni ca războiul dintre Israel şi Hamas să se transforme într-un conflict regional.

Regele Abdullah al Iordaniei a transmis avertismentul său - împreună cu un apel la asistenţă umanitară pentru Fâşia Gaza şi un refuz de a primi refugiaţi palestinieni care s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată acasă - înaintea unui summit cu preşedintele american Joe Biden, care va avea loc miercuri.

"Întreaga regiune este pe punctul de a cădea în abis", a declarat regele la o conferinţă de presă la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz, în comentarii traduse de guvernul german. "Ameninţarea ca acest conflict să se extindă este reală; costurile sunt prea mari pentru toată lumea".

Iordania, care se învecinează cu Israelul şi cu Cisiordania ocupată, este de mult timp îngrijorată că ar putea fi destabilizată de un aflux masiv de palestinieni.

Regele Abdullah vorbea la o zi după ce Iranul a avertizat că militanţii islamişti pe care îi susţine ar putea recurge la atacuri "preventive" împotriva Israelului şi în timp ce armata israeliană a schimbat focuri de armă cu Hezbollah, miliţia din sudul Libanului, aliatul Teheranului.

El a declarat că admiterea refugiaţilor este o "linie roşie" pentru Iordania şi pentru Egipt, care se învecinează cu Fâşia Gaza, teritoriul controlat de Hamas, pe care Israelul îl bombardează înainte de o invazie terestră aşteptată pe scară largă ca răspuns la atacul mortal al grupului militant din această lună.

În tot acest timp, preşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri la Tel Aviv pentru a se întâlni cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, înaintea ofensivei planificate din Faşia Gaza. Armata israeliană a transmis că vizita preşedintelui american nu va afecta desfăşurarea planurilor operaţionale.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a fost primit astăzi de prim-ministrul israelian, acesta afirmând că Israelul „are dreptul să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar”. Până în acest moment peste 2100 de oameni au părăsit ţara aflată în plin război, iar alţi 350 de cetăţeni români se află în continuare în Faşia Gaza. Dintre aceştia, mai mult de 200 au cerut sprijin autorităţilor române în vederea repatrierii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO