Eveniment

Parlamentul a decis:Dispare pragul la abuzul în serviciu şi se păstrează interceptările serviciilor

Parlamentul a decis:Dispare pragul la abuzul în serviciu...

Autor: Gabriel Pecheanu

05.04.2023, 12:06 118

Parlamentul a aprobat, miercuri, modificarea codurile penale. Potrivit, proiectelor votate, deputaţii au renunţat la stabilirea unei prag pentru abuzul în serviciu şi au păstrat posibilitatea folosirii ca probe a interceptărilor făcute de servicii în cazul mai multor infracţiuni.

Preşedintele Comisiei Juridice, Laura Vicol, a anunţat marţi, în şedinţa comisiei, că sunt retrase toate amendamentele şi vor fi eliminate şi modificările făcute de Senat. Concret, se renunţa la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, introdus la Senat şi renunţat la modificarea prin care erau eliminate probele pe baza interceptărilor SRI în cazurile de corupţie.

„Am fost sunată de toţi reprezentanţii guvernului, care au cerut să rămânem la forma iniţială trimisă de Ministerul Justiţiei”, a spus Vicol.

„Faţă de dezbaterile din ultimele zile şi numeroase întrebări, doresc să precizez că susţin aceste proiecte în forma adoptată de Guvern pentru că se încadrează în linia Constituţiei”, spune în plen ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală, care se prevedea în varianta votată de Senat eliminarea probelor pe baza interceptărilor SRI în cazurile de corupţie, a fost primit 168 voturi „pentru”, 70 „împotrivă” şi 20 de abţineri.

„V-aţi gândit să reintroduceţi SRI în anchetele penale. Eu vă sfătuiesc, la câte telefoane aţi avut, la câte pauze aţi avut şi la câte răzgândiri aţi avut, vă cer pauză de 30 de minute să mai daţi telefoane să ştiţi cum să votaţi. Deci solicit pauză de 30 de minute”, a spus George Simion.

Cererea liderului AUR nu a fost aprobată.

„Proiectul acesta nu se referă la niciun prag. E jalon în PNRR. Promisiunile au fopst deşarte pentru că în cele două proiecte se regăsesc foarte multe vulnerabilităţi, foarte multe elemente de neconstituţionalitate. E inadmisibil ce s-a întâmplat în Comisia Juridică. Din punctul meu de vedere, raportul e la limita săvârşitrii infracţiunii de fals intelectual. Dna Vicol a supus la vot respingerea amendamentelor adoptate de în Senat. O aberaţie. Multe decizii CCR au fost avute în vedere. Legea e de punere în aplicare cu deciziile Curţii”, a afirmat Ion Stelian (USR).

Modificarea Codului penal a obţinut 191 voturi „pentru”, 66 „împotrivă” şi 12 abţineri.

„Au trecut câţiva ani şi dl. Iohannis nu mai vede elefanţii din clădire, nu mai vede problemele din Justiţia penală. Dl Predoiu a trimis un secretar de stat. Este absent. Şi-a legat singur şireturile, a încurcat pe toată lumea, a indus în eroare o ţară întreagă şi a jucat alba-neagra ca la colţul străzii. (...) Că puneţi prag, că nu puneţi... Ce rezultă din votul Parlamentului va fi în folosul infractorilor”, menţionează Stelian Ion.

„E haos rău de tot în coaliţie. Nici nu v-aţi decis, nici măcar acum, ce o să faceţi. Aveţi voturi, nu aveţi voturile, băgaţi SRI... Aceste proiecte au toată şansa să nu treacă. Fiecare vot al deputaţilor din sală contează. Vă sfătuiesc, dacă vă opuneţi acestei idioţenii... nu poţi să faci lucrul ăsta neconstituţional”, apreciază lşiderul AUR, Geoge Simion.

Andrei Lupu (REPER) i-a felicitat pe parlamentarii coaliţiei că s-au „speriat şi făcut paşi înapoi”.

„Eu vă felicit că v-aţi speriat şi aţi făcut paşi înapoi. Sunt convins că nu v-aţi speriat destul de tare. Veţi merge spre liderii dvs, vă veţi reorganiza şi veţi reveni. E clar că ceea ce s-a întâmplat în Comisia Juridică încalcă procedura parlamentară. Sunt convins că veţi contesta în instanţă aceste proiecte”, încheie Andrei Lupu (REPER).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO