Eveniment

Piata constructiilor mai poate inghiti doua fabrici de BCA

Piata constructiilor mai poate inghiti doua fabrici de BCA

Cititi mai multe in revista Business Construct care va aparea joi, 31 iulie, impreuna cu Ziarul Financiar

29.07.2008, 19:39 35

Piata de BCA (beton celular autoclavizat), una dintre cele mai competitive de pe piata constructiilor, va inregistra in urmatorii doi ani un ritm mediu de crestere de circa 10-15%, care va permite absorbtia a doua-trei fabrici noi, scrie lunarul Business Construct.
Consumul de BCA se ridica la 2,5 milioane de metri cubi, in timp ce valoarea a ajuns la circa 150 mil. euro, insa producatorii de profil sunt depasiti in prezent de cerere. Datorita dezvoltarii pietei constructiilor, atat producatorii de caramizi, cat si cei de BCA lucreaza la capacitate maxima, intre cele doua tabere fiind o lupta continua pentru majorarea cotei de piata.
"Tendinta de crestere a pietei se va mentine in urmatorii cinci ani, urmand ca apoi sa urmeze o stabilizare a pietei. In prezent BCA-ul ocupa o pondere de 38-40% din piata de zidarie, in timp ce caramida detine 32%", a declarat Marius Marin, director general al Macon Deva. Cresterea pietei de BCA va proveni in proportie de doar 5% din majorarea productiei, restul de 10% fiind din majorarea preturilor.
Majorarea productiei a fost realizata in ultimii ani mai ales prin repunerea in functiune a fabricilor construite in perioada comunista, care au devenit aproape nefunctionale in anii '90.
"Sectorul de BCA este o industrie locala, unde fiecare fabrica alimenteaza o raza de circa 150-200 de kilometri. Importurile sunt foarte reduse din cauza costurilor ridicate de livrare, iar constructia unei fabrici de la zero dureaza circa un an si jumatate-doi", spune Nicolae Dusu, presedintele Celco.
In urmatorii doi ani singurul jucator de pe piata care va construi o fabrica este grupul german Xella, care va incepe anul acesta o investitie de circa 20 mil. euro la Ploiesti. Unitatea de productie, care va avea o capacitate de circa 300.000 mc, va permite germanilor sa patrunda puternic pe piata locala, unde au activat doar ca importator.
Cresterea pietei de profil, lipsa de transparenta si competitia tot mai puternica dintre producatorii de pe piata de zidarie i-a determinat pe opt dintre producatorii de BCA, care detin circa 91% din piata, sa formeze de la 1 septembrie o asociatie denumita Pro BCA care va reprezenta interesele producatorilor de profil. Din aceasta asociatie vor face parte initial companiile Celco, Macon, Soceram, Simcor, Ecoblock, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest si Somaco. Asociatia Pro BCA va fi condusa de Mihail Voiculescu, unul din actionarii companiei Simcor Oradea. Cifra de afaceri cumulata a celor opt producatori se ridica la peste 200 mil. euro si produc circa 2 mil. mc de BCA. In prezent se poarta negocieri si pentru atragerea companiei Prefab din Calarasi, controlata de omul de afaceri Marian Petre Milut.
Dezvoltarea pietei de zidarie a atras atentia investitorilor straini care au patruns puternic pe piata locala. Astfel, la sfarsitul anului trecut grupul irlandez CRH a preluat compania Elpreco din Craiova in cadrul unei tranzactii care s-a ridicat la 65 mil. euro. Insa, cel mai agresiv investitor a fost fondul de investitii polonez Enterprise Investors, care a preluat in 2006 compania Macon Deva in cadrul unei tranzactii care s-a ridicat la 35 mil. euro, iar anul acesta polonezii au achizitionat grupul Simcor din Oradea pentru 53 mil. euro. In urma acestor achizitii, Macon Deva a devenit cel mai mare producator de BCA de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO