Eveniment

„Politicienii nu trebuie lăsaţi de capul lor“

Leszek Balcerowicz, artizanul reformelor din Polonia de după 1989. AFP/Mediafax Foto

Leszek Balcerowicz, artizanul reformelor din Polonia de după 1989. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Neagu

06.04.2014, 20:42 305

Leszek Balcerowicz, artizanul reformelor din Polonia de după 1989, susţine că cea mai bună protecţie împotriva crizelor economice este să ai politici bune, iar soluţia pentru grupurile de interese care solicită cheltuieli mai mari sau mai multe reglementări este construirea unei contraponderi la nivelul societăţii civile.

„Dacă ne uităm la zona euro, vedem că ţări precum Germania şi Austria nu au avut foarte mult de suferit în criză, comparativ cu Grecia sau Spania. Care este explicaţia acestor diferenţe? În mare măsură, politicile diferite: în Grecia cheltuiau, şi cheltuiau cu preţul creşterii datoriei publice, şi în final au plătit preţul. Germania a beneficiat de pe urma reformelor făcute de Schröder cu zece ani în urmă, astfel încât cred că lecţia principală este aceea că politicile greşite sunt sancţionate mai devreme sau mai târziu, inclusiv în zona euro. Pentru o politică bună într-o democraţie este necesară monitorizarea constantă a guvernului de către oameni care cred în ideile de libertate şi menţinerea sub control a acţiunilor guvernamentale. Asfel, societatea civilă este crucială pentru a preveni politicile economice greşite. Politicienii nu trebuie lăsaţi de capul lor“, a declarat Balcerowicz într-un interviu pentru Mediafax.

Renumitul economist şi politician polonez va participa miercuri la „Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014“, organizată de Coface şi agenţia de presă Mediafax.

Ar trebui să adopte statele est-europene moneda unică euro? „Ar trebui să se grăbească să finalizeze reformele, pentru că dacă intră în zona euro fără prea multă reformă vor sfârşi ca Grecia“, a menţionat el. Nu zona euro este cea care poate fi blamată direct pentru politicile greşite din Grecia, a adăugat el.

Credeţi în euro? A avea euro nu garantează succesul economic, dacă politicile economice ale unei ţări sunt greşite, spune fostul vicepremier al Poloniei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO