Eveniment

Produsele ambalate castiga teren in panificatie

17.08.2006, 19:34 43

Painea ambalata si produsele congelate de patiserie castiga teren pe piata produselor de panificatie din Romania, in timp ce consumul de paine inregistreaza un trend de scadere, situatie care se va accentua dupa aderarea la Uniunea Europeana, in opinia producatorilor de profil.
"Constatam o dinamica accentuata de crestere a segmentului de paine ambalata, concomitent cu aparitia unor noi tipuri de produse - paine speciala pentru diabetici etc. - care incep sa aiba o pondere din ce in ce mai importanta in vanzari. Tendinta se va accentua in urmatorii ani, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana", este de parere vicepresedintele Vel Pitar, Alexandru Covrig.
Potrivit acestuia, eliminarea taxelor vamale dupa aderare va facilita accesul consumatorilor romani la produse de panificatie ambalate si produse de patiserie congelate provenite din statele europene.
"De aceea strategia noastra este sa mizam pe diversificarea ofertei de produse, pentru a putea sa fim competitivi. Desi con-sider ca amenintarea concurentei unor firme straine care vor intra pe piata nu este imediata, trebuie sa fim pregatiti", spune Covrig.
Opinia este impartasita de presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan, Aurel Popescu, care preconizeaza o explozie a vanzarilor de paine ambalata si produse de patiserie congelate pe piata romaneasca, dupa aderare.
"E posibil sa vedem o revolutie pe piata, cum s-a intamplat in Elvetia, unde celor mai mari doi producatori le-au scazut vanzarile cu 50%, din cauza unui investitor care a introdus produse conservate de panificatie in toate benzinariile", a spus Popescu.
Consumul anual de paine in Romania este de circa 113 kilograme pe cap de locuitor, iar consumul total de produse congelate de patiserie se ridica la circa 7.000 de tone pe an, potrivit datelor Rompan.
Piata produselor de panificatie s-a ridicat anul trecut la 3,6 miliarde de lei
(1 mld. euro), conform datelor Rompan.
Principalii producatori de pe piata interna sunt Vel Pitar, subsidiara din Romania a grupului elen Loulis, Boromir si grupul Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO