Eveniment

Profitul Petrom s-a injumatatit in primul trimestru

06.05.2004, 00:00 18



SNP Petrom, a doua companie ca marime de pe piata romaneasca, si-a injumatatit in lei profitul net in primul trimestru al acestui an, inregistrand o valoare de aproximativ 224 miliarde lei (5,6 milioane euro, valoare calculata la un curs de 40.000 lei/euro). Veniturile companiei petroliere, detinute in proportie de 93% de catre statul roman, au scazut de la 22.897 miliarde lei la 19.077 miliarde lei (477 milioane euro) la finele lunii martie.



Astfel, rezultatele financiare in scadere ale Petrom pe primul trimestru survin la putin timp dupa anuntarea rezultatelor pe 2003, care indica pentru prima oara in istoria companiei o scadere in lei a cifrei de afaceri.



Petrom a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri de circa 1,89 miliarde euro si un profit net de 38 milioane euro, valoare la jumatate in euro fata de cea din anul anterior.



Gheorghe Constantinescu, directorul general al companiei, explica atunci ca rezultatele Petrom sunt reale, controlate si sunt efectul "curatirii" companiei de mostenirea anilor anteriori.



Nivelul datoriilor Petrom cu scadenta la un an a ajuns la 26.275 miliarde lei (657 milioane euro).



Capitalizarea companiei este acum de peste 2,3 miliarde euro la Bursa de Valori Bucuresti, unde sunt listate 7% din actiunile companiei.



Petrom, cu 57.000 de angajati, este in curs de privatizare. Statul roman vrea sa vanda in aceast vara un pachet de 33,34% din actiunile Petrom catre un investitor strategic, care va participa la o majorare de capital pentru a avea o detinere de 51%. Valoarea tranzactiei este estimata de analistii internationali la 1 - 1,3 miliarde dolari.



Pentru Petrom, au depus oferte finale trei companii - OMV (Austria), MOL (Ungaria) si Occidental (SUA). Ofertele sunt analizate de stat si de consultantul sau, consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings.



OMV este creditat cu sansele cele mai mari de a prelua Petrom, in conditiile in care MOL a optat pentru cumpararea a 33,34% din actiuni si un schimb de actiuni intre companii. Occidental a anuntat ca nu este interesata de operatiunile downstream ale Petrom (rafinare si benzinarii), ceea ce ar exclude cumpararea companiei romanesti in forma sa integrata.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO