• Leu / EUR4.9232
  • Leu / GBP5.6092
  • Leu / USD4.5644
Eveniment

Răscumpărarea obligaţiunilor Greciei, singura şansă de implicare a creditorilor privaţi fără default

Răscumpărarea obligaţiunilor Greciei, singura şansă de implicare a creditorilor privaţi fără default

Autor: Vlad Popescu

21.07.2011, 16:18 364

Răscumpărarea obligaţiunilor Greciei este singura formă deimplicare a creditorilor privaţi în cel de-al doilea pachet desalvare a statului elen care nu ar declanşa intrarea guvernului dela Atena în default selectiv, a declarat pentru Reuters o sursăoficială din zona euro.


Surse europene apropiate discuţiilor de joi privind al doileapachet de bailout al Greciei au afirmat că ideea răscumpărăriidatoriilor statului elen este una dintre principalele opţiuni luateîn calcul.


"Cu privire la toate celelalte variante discutate până acum,verdictul este foarte clar, ar conduce la default selectiv, în timpce în privinţa răscumpărării datoriilor intrarea în incapacitate deplată nu este un lucru sigur. Se pare că răscumpărarea poate fiorganizată în aşa fel încât să nu conducă la default selectiv şi,evident, dacă această presupunere se va dovedi adevărată, acestaeste modul în care va fi implicat sectorul privat şi vom susţinepropunerea. Faptul că BCE (Banca Centrală Europeană - n.r.) faceasta în mod transparent de câteva luni şi nimeni nu a ridicatproblema default-ului selectiv demonstrează că este posibil", aafirmat un oficial european.
BCE cumpără de câteva luni obligaţiuni ale Greciei, Irlandei şiPortugaliei pe piaţa secundară pentru a crea un prag sub preţurileacestor titluri şi a le împiedica să se deprecieze.


"Avem puţin timp să organizăm (răscumpărarea - n.r.). Ar fistructurată în aşa fel încât să obţinem rezultatele aşteptate înprivinţa implicării investitorilor privaţi şi, în acelaşi timp,pieţele să nu fie destabilizate. Cunoaştem destul de bine volumulde obligaţiuni ale statului elen deţinute de sectorul privat şivaloarea de piaţă a acestora. Răscumpărarea s-ar derula la un preţun pic mai mare", a continuat sursa citată.


Întrebat dacă operaţiunea ar putea reduce datoria de stat a Grecieicu circa o treime, oficialul a declarat că acest obiectiv ar fi"puţin prea ambiţios".
O altă variantă luată în calcul pentru implicarea investitorilorprivaţi în al doilea pachet de bailout al Greciei ar fi propunereaGermaniei privind un bond swap, prin care investitorii săpreschimbe obligaţiunile statului elen pe titluri cu maturate maiîndelungată, a adăugat oficialul citat. Acest plan are însă şansemai reduse de succes, deoarece ar declanşa cu siguranţă un defaultselectiv pe Grecia.
Surse oficiale din zona euro au declarat că liderii europenireuniţi joi la Bruxelles vor conveni cel mai probabil creştereaflexibilităţii operaţiunilor Fondului European de StabilitateFinanciară EFSF.


"Este o şansă destul de mare pentru un acord de creşterea aflexibilităţii EFSF. Liniile flexibile de credit sau un acord deprecauţie - cred că aceste variante sutn în general acceptate. Încănu există unanimitate, însă în contextul unui pachet mai general demăsuri ar fi posibil să se ajungă la un acord pentru asta.Achiziţiile de obligaţiuni de către EFSF pe piaţa secundară ar fi ochestiune dificilă. De acolo, dezbaterea se încadrează în discuţiamai generală privind implicarea investitorilor privaţi, deoareceastfel de acţiuni pe piaţa secundară ar reprezenta practicrăscumpărare a obligaţiunilor", a arătat oficialul.


În privinţa ideii propuse iniţial de băncile franceze, de arostogoli datoriile Greciei, sursa citată a arătat că aceastăvariantă are şanse mai mici de a fi adoptată.
"Valoarea ideii băncilor franceze a scăzut un pic deoarece ardeclanşa default şi ar fi destul de generoasă faţă de bănci, aşacum ne-am putea aştepta din partea unei propuneri a băncilor", aspus persoana intervievată.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9232
Diferență: 0,0467
Ieri: 4.9209
Azi: 4.5644
Diferență: -0,2426
Ieri: 4.5755
Azi: 5.6092
Diferență: 0,0981
Ieri: 5.6037
Azi: 4.9467
Diferență: 0,0668
Ieri: 4.9434