Eveniment

Reacţiile oamenilor de afaceri

Reacţiile oamenilor de afaceri

Autor: Liviu Iancu

09.07.2012, 00:02 259

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert

"Orice fel de devalorizare conduce imediat la scăderea nivelului de trai. Noi suntem balansaţi în ceea ce priveşte piaţa internă şi importurile, dar influenţa va fi asupra clientului. Este posibil ca în timp, însă, să scadă şi vânzările. Aproape toate materiile prime şi semifabricatele din industria mobilei sunt exprimate în euro, la cursul zilei. Cu toţii vedem cel mult o stabilizare a pieţei în următoarele luni şi încercăm să ne menţinem cota, iar acest lucru îl putem face doar prin micşorarea costurilor. Atât timp cât TVA este de 24%, există doar perspectiva ca totul să meargă şi mai rău."

Dragoş Anastasiu (foto stânga), proprietarul Eurolines

"Turismul extern devine din ce în ce mai scump şi mai greu accesibil pentru români. Totodată, şi biletele de autocar şi avion devin mai scumpe. Pentru noi, ca firmă, nu are impact major această devalorizare, dar cetăţeanul pierde. Dar cel mai grav este că semnalul pe care îl transmitem, de volatilitate şi impredictibilitate, este catastrofal pentru investitorii străini."

Mohammad Murad, proprietarul a şase hoteluri pe litoral şi a două în Bucureşti

"Impactul devalorizării leului în raport cu euro şi dolar va fi unul imediat şi negativ asupra populaţiei. Efectul va fi de reducere a consumului. Mulţi au rate în euro sau chirii, care cresc, iar banii care le rămân sunt tot mai puţini. Cel mai mult vor suferi importurile, vor fi creşteri de preţ la produsele importate, dar cel mai important este efectul psihologic asupra oamenilor, care sunt în aşteptare şi renunţă la o parte din cheltuieli. Oamenii politici trebuie să înţeleagă că mai sunt şi alte priorităţi în această ţară. Sper ca această situaţie să nu dureze, pentru că dacă va continua va avea un efect major asupra economiei."

Ioan Niculae, proprietarul InterAgro

"Pe mine, ca exportator, cursul din aceste zile mă ajută. Pentru economia românească nu este o treabă atât de rea."

Cristian Dărmănescu, directorul general al importatorului de alimente Alfredo Foods

"Toate produsele importate se vor scumpi direct proporţional cu deprecierea leului. Se vor scumpi în interval de o lună-două. Cel mai mult se vor simţi în hipermarketuri şi supermarketuri, unde o scumpire de 5% are un impact imediat. Din punctul meu de vedere, ca să nu se scumpească alimentele, ar trebui să nu mai avem o TVA aberantă de 24%."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO