Eveniment

Retailul românesc a înregistrat în martie a cincea scădere ca mărime din UE

Retailul românesc a înregistrat în martie a cincea scădere ca mărime din UE

Autor: Vlad Popescu

04.05.2011, 14:05 320

România a înregistrat în luna martie cea de-a cincea scădere dinUE a volumului comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, de 5%, de cinci ori mai abruptă decât cifra înregistrată lanivelul Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate miercuri deEurostat, informează Mediafax.

Volumul comerţului retail a scăzut în UE în martie cu 1%, iar înzona euro s-a redus cu 1,7%.

Declinul comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut a fostdeterminat de scăderi pe aproape toate segmentele, cu excepţiaproduselor nealimentare.

Astfel, volumul comerţului retail cu alimente, băuturi şi tutuna scăzut în UE, în luna martie, cu 2,3% faţă de nivelul din aceeaşiperioadă a anului trecut, în timp ce segmentul carburanţilor autos-a contractat cu 2,5%. Volumul comerţului retail de produsenealimentare cu excepţia carburanţilor auto (textile, electronice,mobilă, medicamente, cărţi etc.) a crescut însă cu 0,4%.

Cele mai abrupte scăderi din UE, ajustate pentru zilelelucrătoare, au fost înregistrate în Spania (-9,6%), Danemarca(-8,7%), Portugalia (-6,8%), Malta (-6,6%) şi România (-5%). Lapolul opus, cele mai puternice creşteri au fost observate înPolonia (6,9%), Luxembourg (5,7%) şi Lituania (5,2%).

Pe de altă parte, România contrazice trendul UE în cazulevoluţiei volumului comerţului retail în martie comparativ cu lunafebruarie. Creşterea de 0,8% remarcată în România este a doua dinUE, după Estonia (2,1%), şi contribuie astfel la atenuareadeclinului de 0,8% înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Cifrele la nivelul UE şi zonei euro nu reprezintă medii aleindicatorilor fiecărui stat membru, ci sunt calculate princompilarea seriilor de date din fiecare ţară, ajustate pentruzilele lucrătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO