Eveniment

Rezerva valutară de la BNR a scăzut cu 47 mil. euro în iulie

Rezerva valutară de la BNR a scăzut cu 47 mil. euro în iulie
02.08.2010, 23:04 13

Rezerva valutară administrată de Banca Naţională a coborât îniulie la 31,58 mld. euro, în contextul în care ieşirile de valutăau depăşit cu 47 mil. euro intrările înregistrate în aceeaşi lună,arată datele BNR.

Ieşirile din rezervă au însumat luna trecută 3,1 mld. euro,reprezentând modificarea rezervelor minime obligatorii în valută şiplăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice. Pentru iulie,BNR avea programate plăţi scadente în contul datoriei publiceexterne în valoare de 876 mil. euro, în creştere de la 162 mil.euro în luna anterioară.

Creşterea serviciului datoriei publice externe în iulie survineîn contextul în care statul a trebuit să rambursese o emisiune deeuroobligaţiuni în valoare de 700 mil. euro ajunsă la scadenţă. Înaugust, serviciul datoriei publice externe directe sau garantate destat este de 177 mil. euro.

Banca Naţională nu poate finanţa direct deficitul bugetar, ciplăteşte datoria publică externă dintr-un cont deschis la BNR deTrezoreria statului, acţionând astfel ca un agent al Ministeruluide Finanţe.

Rezerva valutară a scăzut în iulie pentru a treia lunăconsecutiv, dar analiştii spun că nivelul rezervei este încontinuare confortabil. "Scăderea nu este îngrijorătoare. E nevoiede bani pentru că se mai fac plăţi şi banca centrală mai intervinepe piaţă pentru susţinerea leului", comentează Dragoş Cabat,managing partner al Financial View.

Totodată, intrările în rezerva valutară înregistrate în iulie aufost de 3,05 mld. lei, reprezentând a cincea tranşă din împrumutulde la FMI în valoare de circa 900 mil. euro, modificarea rezervelorminime în valută şi venituri din administrarea rezerveiinternaţionale.

Veniturile din administrarea rezervei sunt generate în cea maimare parte de plasamente în obligaţiuni emise de alte state şidepozite la alte bănci centrale. În mai, 85% din rezerva valutarăera plasată în titluri de stat şi depozite. La sfârşitul lui iulie,rezerva de aur a Băncii Naţionale ajungea la 103,7 tone, valoareaacesteia fiind estimată la 2,99 miliarde de euro, cu 381 mil. eurosub nivelul de la sfârşitul lunii iunie, în contextul scăderiicotaţiei aurului pe pieţele internaţionale. Astfel, rezerva totală(valută plus aur) se situa luna trecută la 34,6 mld. euro, cu 400mil. euro mai puţin decât în iunie.

Nivelul ridicat al rezervei valutare permite Băncii Naţionale sămenţină flotarea controlată a cursului şi chiar să reducă nivelulrezervelor minime obligatorii la pasivele în valută pentru apermite băncilor să finanţeze emisiuni de titluri de stat îneuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO