Eveniment

România a ajuns la al nouălea acord cu FMI în 20 de ani

Autor: Razvan Voican

09.02.2011, 18:42 39

Guvernul României şi BNR se pregătesc să semneze al nouăleaacord încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) începând din1991. Dintre toate, numai două sunt de tip preventiv - cel diniulie 2004 şi cel care ar trebui să intre în vigoare în luna mai aacestui an.

În iulie 2004 FMI considera că România a evoluat din categoriaţărilor care trebuie supravegheate prin condiţionalităţitrimestriale de a căror îndeplinire depindea eliberarea unei tranşede bani.

De cealaltă parte, guvernul Năstase, aflat pe final de mandat,afirma că încheie un acord preventiv pentru evitarea unor derapajeîn contextul alegerilor. Istoria se repetă: autorităţile explicăacum durata de doi ani a noului acord negociat în ultimelesăptămâni tot ca pe un instrument de descurajare a tentanţiilorpopuliste. Numai că după alegerile din 2004 acordul preventiv cuFMI a fost reziliat de România, iar derapajele au început învoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO