Eveniment

Ruhrgas semneaza contractul pentru preluarea controlului Distrigaz Nord

21.10.2004, 00:00 27

Compania germana Ruhrgas, una dintre cele mai mari companii de gaze din Europa, va semna astazi (joi - n.r.) contractul de privatizare la Distrigaz Nord. Valoarea tranzactiei este estimata de surse apropiate afacerii la aproximativ 115 - 125 milioane euro pentru achizitia directa a 30% din actiuni, ajungand dupa faza aportului de capital la 275 - 300 mil. euro pentru 51% din Distrigaz Nord.
De asemenea, sursele citate afirma ca germanii vor plati cu mult peste valoarea stabilita prin baza reglementata de active pentru distributia de gaze din nordul Romaniei.
Statul a fost asistat la aceasta tranzactie de catre banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano - American de Investitii si casa de avocatura Linklaters. De cealalta parte, germanii de la Ruhrgas au avut in echipa de negociere casa de avocatura franceza Gide Loyrette Nouel, iar consultant pe firma austriaca CA IB, sustin surse din piata.
Ruhrgas a depus cea mai buna oferta finala, in aceasta faza concurand cu Enel (Italia) si Gaz de France (Franta). Compania germana a depus oferta finala si pentru Distrigaz Sud, unde licitatia a fost adjudecata de catre Gaz de France.
Francezii au semnat contractul de privatizare la Distriga Sud la inceputul saptamanii, in prezenta premierului francez Jean Pierre Rafarin.
Gaz de France a achizitionat 30% din actiunile Distrigaz Sud pentru 128 mil. euro, valoarea totala a tranzactiei ajungand pentru 51% la 311 mil. euro. In plus, francezii au preluat datorii financiare nete in valoare de 95 mil. euro.
Distrigaz Nord a realizat in 2003 un profit net de 5,5 milioane dolari la o cifra de afaceri de 428 milioane dolari. Compania are in exploatare o retea de peste 17.000 km, numarand peste 9.000 de angajati.
Distrigaz Nord are peste un milion de consumatori in 20 de judete din nordul Romaniei.
Distrigaz Sud are insa un volum mai mare de afaceri, ajungand la 590 milioane dolari in 2003. Profitul net al acestei companii este de 4,4 milioane dolari.
Distributia care asigura alimentarea cu gaze din Bucuresti si din alte 20 de judete din sudul Romaniei are in exploatare o retea de circa 13.400 kilometri. Compania aare in portofoliu peste 900.000 de clienti.
Ruhrgas face parte din concernul german de utilitati E.ON, unul dintre cele mai mari din lume. In paralel, E.ON a depus acum trei zile oferte finale pentru achizitia a 51% din distributiile de electricitate Oltenia si Moldova, unde concureaza cu cehii de la CEZ.
Daca si E.ON va avea succes la privatizarea distributiei de electricitate, pe piata romaneasca ar apare primul investitor strain cu operatiuni integrate gen "multi utility", dezvoltat in anii trecuti in Germania si in alte state din Europa.
E.ON si Ruhrgas vor sa-si extinda din acest an operatiunile pe piata romaneasca, in contextul strategiei regionale de expansiune.
E.ON a achizitionat in vara distributii de electricitate in Bulgaria.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24