Eveniment

S&P: Romania are o capacitate ridicata de reactie la socuri

10.07.2008, 18:19 17

Romania ocupa primul loc intr-un top format din tarile UE si alte trei state in functie de capacitatea de reactie rapida si eficienta a autoritatilor la socuri economice, potrivit studiului "Indicele de Flexibilitate Fiscala 2008" realizat de Standard&Poor's (S&P).
Clasamentul cuprinde 30 de state, respectiv cele 27 de tari membre UE, Norvegia, Islanda si Elvetia.
"Pozitia de top a Romaniei in Indicele de Flexibilitate Fiscala este, de fapt, un fel de coroana de spini, deoarece reflecta o administrare defectuoasa a taxelor si un set de baza de taxe alunecos", a declarat analistul S&P Eileen Zhang.
Potrivit raportului agentiei de evaluare, Romania are un potential substantial de crestere a veniturilor, fara majorari ale taxelor.
Rezultatele studiului releva ca economiile mici in functie de PIB domina clasamentul, in timp ce statele nordice si membrii vechi ai UE ocupa ultimele locuri in functie de capacitatea guvernelor de a reactiona rapid si eficient in urma socurilor economice.
"La polul opus al scalei flexibilitatii, guvernele Europei continentale se regasesc printre cele mai constranse. Dintre cele 30 de state analizate, Belgia este pe ultima pozitie, precedata de Austria, Germania, Suedia, Danemarca si Italia, in timp Norvegia, Finlanda si Franta nu stau mult mai bine", a adaugat Zhang. Romania si Bulgaria au fost incluse pentru prima data in indice in editia 2008 a studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24