Eveniment

Scandalul salariilor la ANAF şi Finanţe. I se cere capul lui Diaconu

Scandalul salariilor la ANAF şi Finanţe. I se cere...

Autor: Iulian Anghel

13.11.2015, 00:04 612

Sindicalişti din Alianţa Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex au protestat ieri la sediile Ministerului Finanţelor şi ANAF, cerând demisia preşedintelui Fiscului, Gelu Diaconu.

Scandalul de la Finanţe a plecat de la intenţia guvernului (pe când Victor Ponta era premier) de a majora salariile unor angajaţi din Finanţe şi ANAF – câteva mii de persoane, faţă de peste 120.000 cât are întreaga structură a Ministerului Finanţelor. Ministerul Finanţelor a precizat că salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Cei cărora nu li se majorau salariile au protestat la 3 noiembrie oprind lucru, iar guvernul a retras ordonanţa de majorare a acestor salarii. Însă conflictul a rămas şi este acum o luptă deschisă între Gelu Diaconu, şeful ANAF, şi liderul de sindicat Vasile Marica, cei doi aducându-şi acuzaţii reciproce. Marica i-a huiduit miercuri pe parlamentari, în Parlament, punând presiune pe ei să majoreze salariile bugetarilor cu 10%, ceea ce Legislativul a şi votat.

Vasile Marica şi sindicaliştii îi acuză pe Diaconu şi pe cei din Finanţe că voiau să majoreze salariile pe ascuns şi că acum că se răzbună pe cei care au protestat în 3 noiembrie faţă de acest „abuz“. Diaconu dispusese recent ca examenele de înaintare în funcţie să se desfăşoare în alte părţi decât fusese stabilit, uneori la distanţe de 100 de kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO