Eveniment

Şeful CNAS: Fără un control la consumul de medicamente există riscul să dăm faliment

Şeful CNAS: Fără un control la consumul de medicamente există riscul să dăm faliment

Lucian Duţă

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

28.03.2011, 23:51 45

Preşedintele Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate susţinecă în lipsa contro­lului la consumul de medicamente există ris­culca în doi-trei ani CNAS să dea fali­ment şi astfel să nu mai poatăfi asigurat trata­mentul bolnavilor, precizând că nu se poateconsuma la nesfârşit mai mult decât există.

"Aşa cum stau lucrurile tehnic, nu există control asupraconsumului de medi­camente. În aceste condiţii, există riscul ca îndoi-trei ani CNAS să dea faliment. Acest lucru ar însemna caRomânia să nu mai poată asigura tratament", a declarat Lucian Duţă,preşedintele instituţiei. El a precizat că ar vrea ca şi ColegiulMe­dicilor să par­ticipe, împreună cu Casa, la găsirea unorso­luţii reale şi trans­parente de finan­ţare a serviciilor desănătate.

"Atât timp cât Fon­dul Naţio­nal Unic de Asigurări Sociale deSănătate (FNUASS) este constituit pe principiul solida­rităţii, şiconsumul de medi­camente trebuie să se facă pe principiulsolidarităţii. Nu putem consuma la nesfârşit mai mult decâtavem."

În 2010 bugetul de stat a intervenit pentru susţinerea FNUASS cu600 mil. euro, bani luaţi de la salarii, de la învăţământ, de lainvestiţii.

Colegiul Medi­cilor este împotriva plafoanelor obliga­torii lamedicii de familie. "Nu putem fi de acord cu o astfel de măsurăîntrucât încalcă drep­tul la tratament al pacienţilor şi dreptul laautonomie profe­sională al medicilor. Nu există nicio raţiunepentru a intro­duce astfel de bugete atât timp cât decontarea decătre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face la un preţ pecare CNAS îl stabileşte", a spus Vasile Astărăstoae, şefulColegiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO