Eveniment

Speculatorii caută breşe în sistemul bancar spaniol. Doar intervenţia extremă a autorităţilor a împiedicat măcelărirea unei bănci pe bursă

Speculatorii caută breşe în sistemul bancar spaniol....

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2017, 20:02 1837

Efectele crizei financiare globale de acum zece ani încă se simt puternic în sistemul bancar spaniol, unde, după salvarea recentă pe muchie de cuţit a Banco Popular, panica şi speculatorii lovesc o altă verigă slabă, banca Liberbank.

A fost nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a opri măcelărirea acestei bănci pe bursa de acţiuni spaniolă. Acţiunile Liberbank s-au prăbuşit cu 41% săptămâna trecută, în care Popular a fost salvată prin cumpărare de către rivala Santander contra sumei simbolice de un euro. Popular urmează să intre într-un proces de bail-in, noul mecanism de lichidare bancară al Europei în care la plată sunt puşi investitorii şi deponenţii pentru a proteja banii contribuabililor. Acţiunea de salvare a fost grăbită de avertismentul BCE că banca, confruntată cu atacuri pe bursă şi secătuită de depozite, nu mai are mult de trăit. Acţiunile Liberbank au urcat ieri cu până la 36% după ce autoritatea de reglementare a pieţei financiare a oprit măcelul de pe bursă interzicând de urgenţă, temporar, tranzacţiile speculatorii de tip short selling cu titlurile băncii (pariuri pe scăderea cotaţiilor), potrivit Bloomberg. Panica şi speculaţiile de pe bursă ar putea afecta şi IPO-ul din această vară al creditorului Unicaja din Andalusia. Unii investitori se tem că Liberbank ar putea avea aceeaşi soartă cu Popular, deşi autorităţile şi managerii noii victime dau asigurări că între cele două bănci nu se poate pune egal în ceea ce priveşte starea de sănătate.

„Cauza este ceea ce s-a întâmplat cu Popular. Haita închide cercul în jurul celei mai slabe verigi“, spunea pentru Financial Times Daragh Quinn, analist la Keefe, Bruyette & Woods, vineri, când acţiunile Liberbank s-au prăbuşit cu 20%. El a asigurat că Liberbank „nu este în aceeaşi situaţie cu Popular. Însă ambele au niveluri ridicate de active neperformante şi acoperire redusă“.

Spre deosebire de Popular, Liberbank este o bancă de retail mică, regională, cu aproximativ 900 de sucursale şi 4.000 de angajaţi. Instituţia a fost creată prin fuziunea dintre trei bănci de economii regionale în 2011. Pentru anul trecut a raportat un profit net de 103 milioane de euro, iar pentru anul anterior unul de 112 milioane de euro. Liberbank a primit 124 de milioane de euro printr-un program de bailout bancar şi a rambursat toţi banii. Banca are provizioane cu care poate acoperi 40% din activele obţinute de la debitorii săi. La Popular, rata de acoperire era de 39%, iar Santander va încerca s-o majoreze la 65%.

Reprezentanţii Liberbank spun că activele Popular sunt mai puţin transparente, iar calitatea lor mai slabă. La Liberbank raportul credite/depozite este de 86%, pe când la Popular acesta este de 130%. Popular are credite toxice de 37 de miliarde de euro. Retragerile din depozite ajunseseră la 2 miliarde de euro pe zi în timpul prăbuşirii pe bursă.

Popular este a şasea bancă în funcţie de mărime din Spania. O instituţie de credit din aceeaşi categorie, Banco Mare Nostrum (BMN), este pe cale să cadă în mâinile rivalei Bankia. Ambele bănci sunt deţinute de stat.

Turbulenţele atrag atenţia asupra întregului sistem bancar spaniol, lovit dur de prăbuşirea pieţei imobiliare şi de criza economică mondială.

„Încrederea pieţelor s-a deteriorat în relaţie cu o parte din sistemul bancar local“, se arată într-un comunicat al Autorităţii Europene pentru Instrumente financiare şi Pieţe.

Sistemul bancar spaniol trece prin transformări radicale. În urmă cu cinci ani, guvernul a cheltuit 41 de miliarde de euro, bani de la UE, pentru salvarea băncilor. Dacă în 2007 existau 40 de bănci de dimensiuni mari, acum au mai rămas doar 12. Sectorul tinde spre concentrare şi se restructurează cu viteza închiderii a şase sucursale pe zi. În opt ani au fost eliminate 81.000 de locuri de muncă din sectorul bancar spaniol. Doar anul trecut şi-au încetat lucrul 8.550 de angajaţi, potrivit presei din Spania. În prezent sistemul mai are 189.000 de salariaţi.

Temerile de o nouă criză bancară în Spania nu sunt neglijabile. Valoarea celor mai riscante obligaţiuni ale Liberbank a picat cu 60% în doar două zile. Şi valoarea bondurilor Unicaja a avut de suferit, ducându-se în jos cu 12% săptămâna trecută, spun surse bancare, citate de The Times. Unicaja, care administrează 2% din depozitele bancare din Spania, are în faţă rambursarea unor datorii de 600 de milioane de euro în următoarele luni. Instituţia de credit este presată să se listeze pe bursă pentru a putea îndeplini obligaţiile impuse de BCE printr-un pachet de salvare.

În afară de băncile spaniole, în sistemul bancar european sunt şi alte verigi slabe. Mai multe instituţii de credit italiene, portugheze şi britanice au probleme, notează Atlantico. Săptămâna trecută autorităţile europene au permis statului italian să readucă pe linia de plutire banca Monte dei Paschi di Sienna cu bani publici, în contradicţie cu principiul protejării banului public în caz de criză. Şi Banca Populare di Vicenza şi Veneto Banca se confruntă cu dificultăţi financiare. În Marea Britanie, Cooperative Bank se confruntă cu presiuni să evite intrarea în regimul clasic de lichidare european. De asemenea, în Portugalia Novo Banco se chinuie să găsească soluţii.

În ambele cazuri, se poartă discuţii între acţionari şi creditori pentru găsirea unui plan de acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO