Eveniment

Statul si-ar putea reduce participatia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

06.01.2010, 23:12 30

Ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ca in urmatoareledoua-trei luni ar putea fi luata o decizie in vederea reduceriiparticipatiei pe care statul o detine acum in cadrul proiectuluireactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Ideea reducerii participatiei statului la proiectul celor douareactoare nucleare a fost vehiculata pe parcursul anului trecut incontextul in care pentru sustinerea celor 51% de procente la celedoua reactoare nucleare, statul ar trebui sa plateasca circa 2 mld.euro, valoarea intreaga a proiectului fiind de 4 mld. euro. Aceastaar fi a doua oara cand statul roman se razgandeste in ceea cepriveste participatia sa la acest proiect dupa ce in 2008 a decissa-si majoreze detinerea de la 20%, cat a fost negociata initial,la 51%. Potrivit unor surse din piata, daca decizia reduceriiparticipatiei statului la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va fiaprobata, aceasta ar reveni cel mai probabil la procentul negociatinitial, adica la 20%.

"In urmatoarele doua-trei luni, vom lua o decizie privindposibilitatea reducerii participatiei statului la Unitatile 3 si4", a declarat Videanu, fara a da detalii asupra procentului cucare s-ar putea reduce aceasta participatie.

In acest moment, statul, prin Nuclearelectrica, detine 51% dinproiect, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDFSUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittalRomania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%. Daca statul vadecide sa revina la vechea sa participatie de 20%, lucru care vaatrage de la sine noi intarzieri pentru acest proiect, atunciprimii patru investitori ar reveni la o participatie individuala de15%, in restul ar avea cate 10%. Conform estimarilor initiale, celedoua reactoare noi de la Cernavoda ar urma sa fie functionale inanul 2015.

Videanu a mai spus ca ar putea intra in ecuatia actionariatuluipentru Unitatile 3 si 4 si Fondul Proprietatea din partea statului,aceasta masura fiind analizata in contextul in care fondurilepentru sustinerea acestui proiect urias sunt limitate. Videanu amai spus ca Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companiienergetice nationale, proiect care-si propune reorganizareasistemului de productie de energie electrica, cele doua firmeurmand sa fie operationale in sase luni.

In ceea ce priveste segmentul de gaze naturale, Videanu aprecizat ca luna aceasta spera sa aiba loc o noua serie deintalniri cu reprezentantii Gazprom, in contextul in care rusii ausemnat anul trecut cu Romgaz un memorandum de creare a unei firmemixte pentru constructia de depozite de inmagazinare a gazelor,precum si pentru investitii in productia de energie electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO