Eveniment

Ştiri pe scurt - Eveniment - 22 septembrie

21.09.2010, 23:44 17

Volumetric: Băncile sunt mai deschise, sperăm să obţinemfinanţare pentru un nou proiect rezidenţial

Dezvoltatorul spaniol Volumetric, care anul trecut a începutconstrucţia unui bloc de locuinţe în Braşov, exclusiv din fonduriproprii, spune că discuţiile cu băncile se poartă pe un ton mai bundecât în 2009, şi de aceea speră să obţină finanţare pentru unproiect rezidenţial la Piteşti. Compania negociază, de asemenea,achiziţia unui teren de circa 5.000 de metri pătraţi în Bucureştipentru construcţia unui alt complex de locuinţe. "Pentru proiectuldin Piteşti avem aprobările obţinute şi suntem în discuţii cubăncile pentru finanţarea unei părţi din investiţie. Proiectul vafi realizat în două etape, investiţia totală urmând să ajungă la 25de milioane de euro", a declarat Dan Fleşariu, directorul generalal Volumetric România.

Motivare ICCJ: Vlas a ştiut de la înfiinţare că FNI e unjoc piramidal

Instanţa supremă a publicat motivarea deciziei definitive dindosarul Fondului Naţional de Investiţii, notând că Maria Vlas aştiut tot timpul, chiar de la înfiinţarea FNI, că e vorba de un jocpiramidal, menit să păgubească investitorii, şi că ea a urmăritobţinerea unor foloase. În acest dosar, magistraţii instanţeisupreme au decis pe 4 iunie 2009 ca Ioana Maria Vlas să execute opedeapsă cu închisoarea de zece ani, menţinând astfel deciziaCurţii de Apel Bucureşti. Totodată, instanţa supremă i-a condamnatpe Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţăla câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, cutermen de încercare de cinci ani şi şase luni fiecare.

CE a oprit procedura de deficit excesiv în cazulRomâniei

Comisia Europeană (CE) nu va continua procedura de deficit excesivîn cazul României, apreciind că statul a luat măsuri adecvate şi vareduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% până la data limităconvenită, respectiv sfârşitul anului 2012, potrivit unui comunicattransmis marţi de Executivul UE. "Comisia Europeană a evaluatastăzi măsurile luate de Lituania şi de România ca răspuns larecomandările Consiliului cu privire la corectarea deficitelorbugetare excesive. Comisia a concluzionat că autorităţile auacţionat conform recomandărilor menţionate", se arată în comunicat.Astfel, CE consideră că nu sunt necesare etape suplimentare încadrul procedurii de deficit excesiv. "Lituania şi România au luatmăsuri adecvate de corectare a deficitelor bugetare înregistrate.Ambele state sunt în curs de reducere a deficitului sub nivelul de3% până la data limită convenită, însă trebuie să îşi continueeforturile pentru ca acest obiectiv să poată fi atins", a declarat,în comunicat, comisarul european pentru afaceri economice şimonetare, Olli Rehn (foto).

Primăria Reşiţa vrea să contracteze un împrumut de 20,7mil. lei pentru investiţii

Primăria Reşiţa vrea să contracteze un credit în valoare de 20,7milioane de lei, pentru finanţarea unor investiţii, şi aşteaptă înacest sens oferte sau cereri de participare din parteapotenţialilor finanţatori până la 1 noiembrie. Valoarea estimată acontractului este de 23 de milioane de lei, fără TVA, iar durataacestuia este de 20 de ani, conform unui anunţ al instituţiei.Finanţarea contractului va fi asigurată din veniturile la bugetullocal. Contractul va fi atribuit printr-o licitaţie deschisă,criteriile fiind preţul ofertei, cu o pondere de 70%, perioada degraţie (15%) şi intervalul de rambursare (15%).

Colliers: Tot mai puţine malluri noi, creşte numărulmagazinelor specializate

Colliers estimează că ritmul deschiderilor de centre comerciale varămâne redus pe termen scurt, după ce în primul semestru doar douăproiecte au fost finalizate, şi că vor creşte investiţiile pesegmentul big-box-urilor, respectiv construcţii pentru magazine demobilă, bricolaj sau hipermarketuri. În primul semestru au fostlivrate proiectele Sun Plaza Bucureşti şi Atrium Arad, stocul totalde spaţii comerciale moderne ajungând în iulie la 1,32 milioane demetri pătraţi suprafaţă închiriabilă. "Acest număr redus de livrărivine după trei ani record în ceea ce priveşte deschiderile decentre comerciale. În această perioadă stocul de spaţii comercialemoderne a crescut în medie cu peste 250.000 de metri pătraţi pean", se arată într-o analiză a firmei de consultanţă imobiliarăColliers International.

Producţia de oţel din România a urcat de 10 ori mai rapiddecât industria globală

Producţia de oţel brut a României a crescut cu 43,4% în lunaaugust, la 350.000 de tone, avansul fiind de peste zece ori mairapid decât cel al industriei mondiale, de 4,2%, potrivit datelorAsociaţiei Mondiale a Oţelului. În primele opt luni ale anului,producţia de oţel brut din România a avansat cu 59,2%, la 2,6milioane de tone, în timp ce piaţa globală a crescut cu 22%, la 932de milioane de tone. Avansul consistent al producţiei din Româniasurvine în contextul unei contracţii semnificative în 2009, volumulraportat pentru august fiind cu 16,2% sub nivelul din aceeaşi lunăa anului 2008, în timp ce pentru perioada ianuarie-august diferenţaeste de 30,8%.

Grupaj realizat din surse Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24