Eveniment

Summitul Alianţei Nord-Atlantice: România va conduce o divizie multinaţională a NATO, dar flota comună la Marea Neagră mai aşteaptă

Summitul Alianţei Nord-Atlantice: România va conduce o...

Autor: Iulian Anghel

11.07.2016, 00:02 97
Odată încheiat atât de aşteptatul summit NATO de la Varşovia, analiştii întorc pe toate feţele rezultatul. Sub apăsarea şocului Brexitului, deciziile părea să fie în pericol de a fi subminate – Marea Britanie fiind nu doar unul dintre cei mai puternici „furnizori de securitate“ pentru Europa, dar şi unul dintre membrii UE extrem de critici la adresa Rusiei şi care a ţinut cu dinţii de păstrarea sancţiunilor împotriva Federaţiei, după intervenţia din Ucraina.

Mai ales la Bucureşti situaţia a fost privită cu strângere de inimă, cu atât mai mult cu cât, după anexarea Crimeei, Rusia se afla la sub 400 km pe cale aeriană de grani­ţele României. David Cameron, premierul demisionar al UK, a susţinut însă: „Brexitul nu trebuie să slăbească unitatea Europei în faţa Rusiei“, în vreme ce preşedintele american Barack Obama - care este favo­rabil unei forţe navale a aliaţilor la Marea Neagră, dorită de România - a dat noi asigurări Estului că va avea mereu întreg sprijinul american în faţa oricărei ameninţări.

La summit s-a stabilit că în România va exista o divizie multinaţională a aliaţilor. Ea va fi condusă de România (la care şi-au anunţat participarea polonezii şi bulgarii), iar SUA şi Turcia vor participa la exerciţii în România. Marea Neagră a fost confirmată ca obiectiv strategic, chiar dacă deocamdată nu va exista o forţă navală comună. De asemenea, scutul american de la Deveselu a fost trecut în dispozitivul de apărare al NATO.

Preşedintele României Klaus Iohannis a fost moderat în declaraţii: „Acest summit NATO pe care l-aţi organizat a fost un summit foarte reuşit (preşedintele României se adresa preşedintelui polonez, după o întâlnire), cu concluzii foarte bune pentru Polonia şi pentru România, dar, în general, ceea ce s-a discutat şi s-a concluzionat este extrem de important pentru securitatea noastră, a tuturor din NATO şi este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic“.

Referindu-se la faptul că realizarea unei forţe navele comune NATO în Marea Neagră a unora dintre ţările membre nu se află între concluziile summitului, preşe­dintele a spus: „Datorită fazei în care ne aflăm acum, aparent ar exista opinii diferite, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecţie şi încă nu există o concluzie comună a aliaţilor. O astfel de concluzie va exista la o altă întâlnire din octombrie.“

La rândul său, ministrul român al apărării a susţinut, citat de Mediafax, că delegaţia română a acoperit la summit-ul NATO "toate exigenţele stabilite în mandatul aprobat de CSAT": "Noua postură robustă de descurajare şi apărare a NATO, transpusă prin prezenţa aliată avansată", care este de interes major pentru România, "este asigurată şi materializată pe întreg Flancul Estic al Alianţei, atât în nord-est (arealul baltic), cât şi la noi, în sud-est, în regiunea Mării Negre".

 

România în concluziile documentului final al summitului NATO

- Divizie multinaţională:

„(...) A fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est, care va prelua comanda unităţilor de integrare ale forţelor NATO şi pentru a oferi opţiuni flexibile de comandă şi control regional."

- Prezenţă avansată la Marea Neagră:

NATO este favorabilă unei "prezenţe avansate în partea de sud-est a teritoriului Alianţei. (Prevedem – n.red.) măsuri corespunzătoare, adaptate regiunii Mării Negre, inclusiv (în ceea ce priveşte – n.red.) iniţiativa românească de a înfiinţa o brigadă multinaţională (...)"

- Scutul antirachetă trece la NATO:

„Site-ul Aegis Ashore din Deveselu, România, reprezintă o parte semnificativă a acestei creşteri a capacităţii, iar comanda şi controlul (C2) site-ului Aegis Ţărm sunt transferate NATO.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO