Eveniment

Surpriză: Comisia Europeană a amendat Mondelez cu peste 300 de milioane de euro. Producătorul Oreo ar fi „limitat în mod ilegal vânzările transfrontaliere” în detrimentul consumatorilor

Surpriză: Comisia Europeană a amendat Mondelez cu peste...

Autor: Valeriu Dănilă

23.05.2024, 18:03 278

Comisia Europeană a amendat Mondelez International cu 337,5 milioane EUR pentru obstrucţionarea comerţului transfrontalier cu produse din ciocolată, biscuiţi şi cafea între statele membre, deoarece a încălcat normele UE în materie de concurenţă, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei în România a Comisiei Europene.

Ancheta Comisiei a constatat că Mondelez a încălcat normele UE în materie de concurenţă: prin implicarea în acorduri anticoncurenţiale sau în practici concertate care vizează restricţionarea comerţului transfrontalier cu diverse produse din ciocolată, biscuiţi şi cafea şi prin abuzarea poziţiei sale dominante pe anumite pieţe naţionale pentru vânzarea de tablete de ciocolată.

Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: „Preţurile la alimente diferă de la un stat membru la altul. Comerţul care trece peste frontierele statelor membre în cadrul pieţei interne poate reduce preţurile şi poate spori disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele cu inflaţie ridicată. În decizia de astăzi, constatăm că Mondelez a limitat în mod ilegal vânzările transfrontaliere în întreaga UE. Mondelez a făcut acest lucru pentru a menţine preţuri mai mari la produsele sale, în detrimentul consumatorilor. Prin urmare, am amendat Mondelez cu 337,5 milioane de euro”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels