Eveniment

Taxa vamala de 90% pentru zaharul din Moldova

25.08.2003, 00:00 22

Romania va introduce o taxa vamala de 90% la importul de zahar din Republica Moldova, pentru a proteja productia interna de zahar si pentru a asigura un echilibru intre oferta producatorilor autohtoni si cea a importatorilor, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului.
Astfel, pana la 30 septembrie 2003 ar urma sa fie introdusa o taxa vamala de 45% la importul de zahar rafinat la care s-au adaugat arome sau coloranti, de zahar alb sau de alte categorii care contin zahar rafinat, originare din Republica Moldova, urmand ca taxa sa fie majorata, pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2003, la 90%.
Ministerul Economiei si Comertului a elaborat un proiect de hotarare de Guvern care prevede instituirea unei masuri de salvgardare la importul de zahar rafinat originar din Republica Moldova, in vederea redresarii culturii autohtone de sfecla de zahar printr-o politica de sustinere a productiei interne si descurajarea importurilor de zahar la preturi foarte scazute, care afecteaza piata romaneasca.
Volumul importurilor de zahar rafinat originar din Republica Moldova a depasit, la sfarsitul lunii iunie, 25.000 tone, cu 10% mai mult decat nivelul inregistrat in intreg anul 1999.
Ponderea importurilor originare din Republica Moldova in importul total de zahar rafinat al Romaniei a crescut de la 0,6%, in 2000, la 44%, in primul semestru al acestui an.
"Cresterea brusca a importurilor de zahar din Republica Moldova s-a realizat in conditiile exceptarii de la plata taxelor vamale a schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova, in baza Acordului de comert liber", au spus sursele citate, precizand insa ca acest document permite statului parte interesat sa adopte o serie de masuri specifice in cazul in care un produs este importat in cantitati atat de mari si in conditii care afecteaza productia interna.
Potrivit surselor citate, Ministerul Economiei si Comertului va propune stabilirea, pentru anul viitor, a unui contingent tarifar la importul de zahar din Republica Moldova, convenit prin consultari intre cele doua parti, precum si instituirea, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2003, a unui contingent tarifar de 3.750 tone la importul de zahar alb originar din Uniunea Europeana, caruia sa i se aplice o taxa vamala de 45%.
De altfel, guvernul a adoptat inca din luna mai a acestui an o hotarare potrivit careia taxele vamale la importul de zahar vor creste, incepand cu 1 octombrie, de la 45% la 60% pentru importurile de zahar brut, respectiv de la 45% la 90% in cazul importurilor de zahar rafinat.
Totusi, Guvernul a conditionat mentinerea taxelor vamale majorate de realizarea unui program care vizeaza obtinerea, in 2004, a 110.000 de tone de zahar din productia interna.
Productia interna de zahar din sfecla de zahar a fost de 67.000 de tone in 2002 , in crestere cu 17.000 de tone, fata de anul anterior. Pentru acest an, productia este estimata la aproximativ 100.000 de tone, in conditiile in care consumul intern se cifreaza anual la circa 500.000 de tone de zahar, diferenta fiind asigurata prin importuri. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24