Eveniment

Tensiunea din Siria se simte şi la Bucureşti. Euro reia creşterea la cursul BNR; indicii bursieri sunt în picaj

Tensiunea din Siria se simte şi la Bucureşti. Euro reia...

Autor: Radu Racu

27.08.2013, 15:16 618

Moneda naţională s-a depreciat marţi la cursul oficial al băncii centrale iar indicii bursieri înregistrează scăderi pe linie, pe fondul conflictelor armate din Siria care anunţă o intervenţie militară tot mai probabilă a marilor puteri occidentale.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a urcat marţi cu 1,14 bani, la 4,4402 lei/euro, într-o piaţă unde cotaţiile au trecut de 4,44 lei/euro încă din prima oră, în linie cu deprecierile înregistrate de monedele statelor din regiune, ca urmare a amplificării tensiunilor din Siria.

"Tensiunea în creştere indusă de evenimentele din Siria pare să fi determinat deprecierea leului din această dimineaţă, moneda naţională deschizând şedinţa la 4,44/euro", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă marţi.

Pe Bursa de la Bucureşti, indicii consemnau scăderi pe linie, între 1% şi 1,5%, cu două ore înainte de închiderea şedinţei, în ton cu deprecierile de pe marile pieţe europene. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii de pe piaţa de capital din România, înregistra la ora 15:00 o scădere de 1,4%.

Statele Unite au pregătit scena, luni, pentru o posibilă intervenţie militară împotriva regimului din Siria, ca reacţie la presupusul atac chimic împotriva civililor, care a avut loc săptămâna trecută în apropiere de Damasc şi este considerat de către Washington drept "incontestabil".

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că în Siria au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, considerând că aceasta este o "indecenţă morală" pentru care responsabilii trebuie să răspundă.

Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului David Cameron, relatează AFP.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO