Eveniment

UE ia in vizor contractul cu EADS

30.08.2004, 00:00 12

Comisia Europeana intentioneaza sa se asigure ca societatile EADS si Siemens AG au primit contractul pentru supravegherea frontierelor Romaniei in conformitate cu reglementarile UE pentru oferte publice, a declarat, vineri, un responsabil al Executivului european, citat de AFP. EADS si Siemens au semnat recent cu autoritatile romane un contract in valoare de 1 mld. euro pentrub securizarea frontierelor de stat ale Romaniei.
Potrivit ultimelor declaratii facute de partea romana, contractul a fost castigat de catre EADS fara licitatie publica, in conditiile in care au fost primite 20 de oferte. Oficialii romani sustin ca nu putea fi facuta publica licitatia, fiind vorba de criterii care tin de apararea si securitatea nationala. Pe de alta parte, Romania, care doreste sa adere la Uniunea Europeana in 2007, trebuie sa se conformeze cerintelor referitoare la contractele de achizitii publice.
Pe de alta parte, atribuirea directa, fara licitatie, de catre statul roman a unui contract public in valoare de 2,4 mld. $ firmei americane Bechtel pentru executia autostrazii Brasov - Bors a provocat furia Uniunii Europene la inceputul acestui an.
"Romanii afirma ca, in legislatia lor, exista clauze care permit acordarea de contracte preferentiale in domeniul securitatii, ceea ce este exact", a declarat responsabilul european, citat de AFP. Insa, "Comisia doreste sa fie aduse lamuriri asupra acestor clauze", a adaugat el.
Executivul european intentioneaza sa afle daca la finantarea acestui proiect sunt utilizate credite prin programul Phare al UE, de care beneficiaza statele candidate la aderare.
"Comisia Europeana solicita Guvernului roman sa furnizeze informatii referitoare la acest contract, in conditiile in care programul european Phare a contribuit, in trecut, la consolidarea sistemului national de gestionare a frontierelor, iar un nou pachet financiar este prevazut pentru perioada 2004-2006", afirma reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, citati de Mediafax.
Ministrul roman pentru Integrare Europeana, Alexandru Farcas, a afirmat, vineri ca acest contract va fi finantat prin credite bugetare ale tarii,si nu prin fonduri europene.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24