Eveniment

Un cutremur puternic a ucis mii de oameni în Turcia şi Siria

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ramona Cornea

07.02.2023, 00:06 281

Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan.

Mai mult de 2.300 de persoane au murit după un cutremur puternic ce a avut loc luni dimineaţă în Turcia şi Siria. Astfel, un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan.

Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

Numărul morţilor din Turcia şi Siria ajunsese la cel puţin 2.361 de persoane,  spus vicepreşedintele turc Fuat Oktay, citat de CNN. În prezent, în Turcia sunt 9.733 de persoane rănite, a mai spus Oktay.

Numărul total de morţi în Siria este de 820. Agenţia Arabă Siriană de Ştiri (SANA) raportează 430 de decese în zonele controlate de guvern, iar grupul cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siria a raportat 390 de decese în zonele controlate de opoziţie.

Regiunea din nord-vestul Siriei care a fost afectată de cutremurul luni are 4,1 milioane de oameni care se bazează pe asistenţă umanitară, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Majoritatea acestor oameni sunt femei şi copii şi, pe lângă cu dezastrul cauzat de cutremur, comunităţile siriene se luptă cu un focar de holeră, pe fondul unei ierni aspre cu ploi abundente şi zăpadă, a mai transmis OCHA.

Cutremurul de luni este cel mai mare dezastru care a lovit Turcia din 1939 încoace, a spus preşedintele ţării, Recep Erdogan. În 1939, aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise şi peste 110.000 de clădiri au fost distruse de un cutremur la fel de puternic.

Preşedintele Erdogan a spus că 45 de ţări s-au oferit să ajute eforturile de căutare şi salvare. Un număr de 139 de lucrători francezi de la securitatea civilă vor zbura în Turcia luni seară pentru a ajuta eforturile de căutare şi salvare, a declarat ministrul de interne al Franţei, Gerald Darmanin, citat de CNN.

Preşedintele american Joe Biden afirmă că a „autorizat un răspuns imediat al SUA” în urma  cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia şi Siria.

„Echipele noastre pornesc rapid pentru a începe să sprijine eforturile turceşti de căutare şi salvare şi să răspundă nevoilor celor răniţi şi strămutaţi de cutremur”, a spus Biden, citat de presa internaţională.

Qatar şi Kuweit vor înfiinţa o punte aeriană pentru fluxul de ajutor umanitar în Turcia. Emirul din Qatar, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a declarat că Grupul Internaţional de Căutare şi Salvare (QSART) din Qatar va zbura în Turcia, purtând cu ei vehicule specializate de salvare şi căutare şi ajutoare de ajutor, corturi şi provizii de iarnă pentru a înfiinţa spitale de campanie la sosire, conform Qatar News Agency (QNA).

ONU este pregătită să sprijine eforturile de răspuns în caz de urgenţă în urma cutremurului din Turcia şi Siria, a spus şi secretarul general al ONU Antonio Guterres. Mai mult, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) spune că „lansează asistenţă imediată în numerar” din fondul său de urgenţă pentru răspuns la dezastre pentru a ajuta eforturile de căutare şi salvare din ambele ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO