Eveniment

Un miliard de euro stau nefolositi in buzunarele statului

Un miliard de euro stau nefolositi in buzunarele statului

Click pentru imaginea marita

02.08.2006, 19:50 13

Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,02 miliarde de euro (3,6 mld. lei) la jumatatea anului, adica 1,12% din PIB, in reducere usoara fata de luna trecuta.
Excedentul bugetar provine in cea mai mare parte de la bugetele locale, care au ramas cu 478 de milioane de euro necheltuiti, peste veniturile inregistrate in prima jumatate a anului. De asemenea, bugetul pentru pensii a inregistrat in aceeasi perioada un excedent de 141,5 milioane de euro, iar bugetul de asigurari de sanatate a avut un plus de 169 de milioane de euro.
Practic, excedentul inseamna ca banii sunt disponibili in conturile bugetelor statului, dar ca stau nefolositi din lipsa de proiecte pentru cheltuirea lor.
Veniturile bugetare din primele sase luni au fost de 14,05 miliarde de euro (49,74 mld. lei), iar cheltuielile totale s-au ridicat la nivelul de 13,03 miliarde de euro (46,13 mld. lei). Toate informatiile sunt cuprinse in executia bugetara din prima jumatate a anului, publicata ieri de Ministerul Finantelor Publice.
Pentru intreg anul, Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,5% din PIB, adica de 2,33 de miliarde de euro. Prin urmare, statul va trebui sa dea drumul cheltuielilor publice in a doua parte a anului, pentru a atinge tinta programata de deficit. Cu alte cuvinte, cheltuielile publice va trebui sa depaseasca veniturile cu 3,33 de miliarde de euro in semestrul al doilea, dupa ce statul nu a reusit sa cheltuiasca atat cat a incasat in prima parte din 2006. Informatiile publicate de Finante arata ca statul a cheltuit mai mult pe subventii decat pe lucrari de investitii in prima jumatate a anului. Astfel, cheltuielile pentru subventii au fost de 820 de milioane de euro, in timp ce cheltuielile de capital (investitiile facute de stat cu bani publici) s-au ridicat la doar 758 de milioane de euro.
De asemenea, statul a cheltuit in prima jumatate din acest an 2,9 miliarde de euro pentru salariile tuturor celor peste 175.000 de functionari publici si aproape 450 de milioane de euro pentru dobanzi la diferite credite. In plus, 350 de milioane de euro au fost cheltuiti pentru a face rambursari la aceste credite.
"Cele mai multe ministere au cheltuit o treime sau doar un sfert din alocarile pe intregul an", spune Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. Conform informatiilor detinute de Tanasescu, Ministerul Mediului a cheltuit doar 24% din banii prevazuti pentru tot anul, Educatia - doar 33%, Justitia - 35% si Transporturile - 31%.
Tinta programata de deficit bugetar a fost modificata de trei ori in acest an, de la 0,5% din PIB, cat era prevazut initial, pana la 2,5% din PIB. Explicatia majorarii tintei de deficit a constat in necesitatea cheltuielilor pentru investitii, mai ales in infrastructura rutiera, in sanatate si educatie. Totusi, datele statistice arata ca, deocamdata, statul are mai multi bani decat poate cheltui si da mai mult pe subventii decat pe investitii. Conform prevederilor bugetare facute in toamna lui 2005, la adoptarea bugetului, statul va cheltui in acest an peste 1,6 miliarde de euro doar pentru subventii.
Pe partea de venituri, taxa pe valoarea adaugata reprezinta principala sursa de finantare a bugetului public, incasarile de TVA fiind de 3,55 de miliarde de euro, adica 25,3% din toate veniturile statului. Impozitul pe profit a adus la bugetul general consolidat 1,11 miliarde de euro, impozitul pe venit - 1,24 mld. euro, accizele - 1,32 mld. euro, iar taxele vamale - 327 mil. euro.
Anul acesta, bugetul public a incheiat fiecare din primele sase luni cu excedent bugetar, care de multe ori s-a consolidat de la o luna la alta. Pe masura ce timpul pana la sfarsitul anului se scurge, exista o presiune din ce in ce mai mare pe cheltuielile bugetare, pentru ca oficialii guvernamentali au mers si anul acesta dupa strategia de amanare a cheltuielilor in semestrul doi, la fel ca in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO