Eveniment

Veşti bune de la indicatorii macroeconomici în ianuarie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

13.03.2014, 00:07 423

Anul 2014 a început cu dreptul în plan economic, tabloul macro al lunii ianuarie aducând semnale preponderent pozitive de la indicatorii economici.

Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, se conturează a fi şi în acest an principalul motor de creştere pentru economie. Producţia industrială a făcut în ianuarie un salt de aproape 10% faţă de aceeaşi lună din anul trecut.

Şi exporturile au continuat să crească în ianuarie, însă ritmul a încetinit la 6,3%. Anul trecut industria a fost cel mai important driver pentru economie, aducând două treimi din avansul PIB de 3,5%.

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus în prima lună a anului semnale încurajatoare. Consumul a crescut puternic în ianuarie, cu aproape 6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, susţinut în special de vânzările de produse nealimentare.

Veşti proaste au venit în prima lună a anului de la construcţii, care şi-au continuat declinul, înregistrând o scădere de 7,4% faţă de ianuarie 2013.

După creşterea economică surprinzătoare de 3,5% înregistrată anul trecut, pentru 2014 majoritatea analiştilor anticipează încetinirea avansului PIB în jurul a 2,3%, motorul urmând să fie în continuare sectorul industrial, în timp ce agricultura va avea o influenţă nefavorabilă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24