Eveniment

ZF LIVE. Un semnal prost pentru economie: IT-ul, cel mai efervescent sector, a îngheţat. Elena Baron, Managing Partner, Freelancer IT: Înainte din două interviuri trimiteam doi oameni. Acum e nevoie de trei-patru găsim pe cineva care să fie conform cerinţelor companiei VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

31.03.2024, 13:17 1954

„Înainte poate din două interviuri de HR reuşeam poate să trimitem chiar ambele persoane. Acum poate că trebuie să avem trei sau patru interviuri, să putem să ne aliniem şi să trimitem mai departe un profil care să întrunească toate cerinţele companiei. Şi aici bineînţeles că intervine şi zona salarială. Omul poate să fie extrem de bun dacă există un range salarial care se închide la 4.000 euro şi candidatul îşi doreşte 5000, este clar că discuţia se închide” a declarat Elena Baron, Managing Partner, Freelancer IT, în cadrul emisiunii ZF Live organizată cu sprijinul Orange Business.

Sectorul de IT din România a intrat într-o perioadă de stagnare, fiind influenţat de trendul din IT-ul american, care urmează aceeaşi traiectorie. Înainte companiile nu se uitau la bani când venea vorba de oferte salariale şi recrutare de personal. În prezent, companiile au devenit mai atente privind candidaţii şi sunt mai rezervate în privinţa salariilor. Dacă înainte un interviu era suficient pentru recrutare, acum este nevoie de trei-patru etape de negociere cu angajatorul pentru un loc de muncă, explică Elena Baron, Managing Partner, Freelancer IT.

 „Sunt mai mulţi paşi de urmărit în atât, pentru om, cât şi pentru companie, un range, adică un minim şi un maxim. Cu siguranţă companiile oferă în funcţie de testele pe care le dau şi de interviurile pe care le au cu oamenii. În funcţie de capacitatea omului merg cât se poate de mult, adică niciodată nu se pune problema dacă omul nu ştiu, a cerut 3.000 euro şi bugetul este mai mare şi omul a trecut cu brio toate testele să i se ofere cât a cerut ci plusează şi compania. Întotdeauna mi s-a părut cumva o corectitudine în această zonă” a mai spus Elena Baron la ZF Live.

În ciuda prudenţei recent apărute în piaţă, dacă un candidat bifează toate cerinţele companiei privind abilităţile pe care trebuie să le deţină, există spaţiu pentru negocierea salariului. Elena Baron, spune că dacă dacă angajatul a trecut toate testele companiei, ea vine şi plusează în limita bugetului la oferta salarială.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO