Fonduri UE

40% din contractele europene pe POR, găsite cu probleme

40% din contractele europene pe POR, găsite cu probleme

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a promis că în 2012 va duce rata absorbţiei fondurilor la 20%

Autor: Gabriel Razi

17.11.2011, 00:00 1120

Aproape 80 de contracte din Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, prezintă suspiciuni în privinţa modului în care au fost făcute achiziţiile publice. În total, autorităţile de management au verificat 209 contracte din POR. Pentru cele 78 de contracte cu suspiciuni au fost operate corecţii financiare de 12 milioane de euro.

Acestea sunt primele rezultate ale reverificărilor făcute de autorităţi după ce în această vara Guvernul a decis să nu mai trimită facturi spre decontare la Bruxelles ca urmare a suspiciunilor în privinţa modului în care au fost făcute achiziţiile publice.

Nereguli au fost descoperite şi la contractele din Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice, care se adresează în special companiilor şi prin care sunt derulate investiţii pe bani europeni. În cadrul acestui program au fost descoperite 41 de contracte cu probleme, 45% din cele 90 verificate. Corecţiile financiare aplicate pentru acest program se ridică însă la 78.000 de euro.

Per total, un contract din trei verificate de autorităţile de management a fost identificat ca având probleme cu modul în care au fost realizate achiziţiile publice. Astfel, dintre cele 466 de contracte verificate, la 133 au fost descoperite probleme, valoarea corecţiilor financiare aplicate ridicându-se la 12,6 milioane de euro.

Verificarea contractelor a fost realizată pe bază de eşantion în cazul POR, în timp ce pentru restul programelor operaţionale au fost verificate toate contractele pentru care au fost făcute achiziţii publice.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru proiectele finanţate prin intermediul axei 2 din cadrul Programului Operaţional Regional în data de 11 iunie, pentru că, la un control de rutină, auditorii europeni au descoperit nereguli în sfera achiziţiilor publice făcute în cadrul unor proiecte europene. Ca urmare a acestei decizii, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli care trebuia rambursate de către Comisia Europeană pentru toate cele şapte programe operaţionale, pentru a nu risca pierderea de bani europeni în cazul în care ar fi fost descoperite şi alte nereguli similare. Între timp, proiectele au continuat desfăşurarea activităţilor cu bani de la bugetul de stat.

În octombrie preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Durão Barroso, pentru a discuta problema finanţărilor europene, în condiţiile în care rata de absorbţie a fondurilor UE nu depăşeşte 5% din totalul de 20 mld. euro fonduri structurale alocate.

Dar această întâlnire nu a adus răspunsuri concrete în privinţa accelerării absorbţiei fondurilor UE. Bruxelles, în schimb, a continuat să acuze proasta absorbţie a fondurilor şi să avertizeze că România va pierde banii alocaţi.

Comisia a susţinut că primeşte zilnic la Bruxelles plângeri din partea companiilor faţă de opacitatea procedurilor de achiziţie publică. Potrivit lui Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politică Regională din cadrul Comisiei Europene, situaţia din punctul de vedere al atragerii fondurilor UE este dramatică nu pentru că România poate pierde fondurile alocate, ci pentru că acest lucru o va pune în imposibilitatea de a recupera decalajele.

Oficialul european a susţinut recent că auditorii fondurilor UE sunt incompetenţi şi inconsecvenţi, licitaţiile sunt opace, iar statul îşi acoperă neputinţa prin multiplicarea procedurilor.

Noul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban, a promis la instalarea în funcţie că în 2012 va încerca să ducă absorbţia fondurilor la 20% din totalul sumelor. Însă el nu a putut da o dată la care transmiterea de facturi către Bruxelles va fi reluată, spunând doar că speră ca acest lucru să se întâmple până la finele anului.

PRECIZĂRI MDRT

Pentru implementarea proiectelor cu finanţare europeană din cadrul Programului Operaţional Regional, procedurile de achiziţie publică sunt realizate de către fiecare beneficiar în parte, nu de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin urmare, deficienţele şi neregulile constatate în cadrul acestor proceduri nu aparţin MDRT, aşa cum greşit s-a afirmat în unele publicaţii.

Reverificarea procedurilor de achiziţie publică pentru implementarea proiectelor din cadrul POR a fost efecuată chiar de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional. De asemenea, tot Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este cel care aplică corecţii financiare în cazul proiectelor la care sunt descoperite nereguli, procedură care se foloseşte de fiecare dată când este cazul. Corecţiile financiare stabilite de MDRT pot fi contestate de către beneficiarii proiectelor vizate. Informaţii generale despre corecţiile financiare aplicate de către MDRT au fost făcute publice în mai multe rânduri.

Comparativ nu numărul total al contractelor de finanţare încheiate de MDRT cu diferiţi beneficiari (2638 contracte de 31 octombrie 2011), numărul proiectelor cu nereguli la procedurile de achiziţie publică derulate de către beneficiari este de sub 3%, deci cifrele avansate în anumite publicaţii nu au nici un temei real.

Rezultatele reverificărilor comunicate de către Ministerul Afacerilor Europene au fost interpretate în mod neprofesionist şi tendenţios, în condiţiile în care, Programul Operaţional Regional are cel mai mare grad de absorbţie dintre cele şapte programe operaţionale care se derulează în România, respectiv 7,37% - sume rambursate de Comisia Europeană în raport cu alocarea pentru 2007 -2013, conform datelor oficiale ale Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Pentru corecta informare a publicului, solicităm redacţiilor care au publicat informaţiile eronate să publice şi punctul de vedere al MDRT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO