Fonduri UE

Ce articol din regulamentele UE a încălcat ministrul Botiş

Autor: Iulian Anghel

19.04.2011, 15:10 59

Ministrul muncii Ioan Botiş at putea fi invinovăţit deîncălcarea articolului 52 din Regulamentul 1605/2002 al ConsiliuluiEuropean (Regulamentul financiar aplicabil bugetului general alComunităţilor Europene). Potrivit acestuia, "pentru a prevenineregulile şi a combate frauda şi corupţia şi a promova buna şieficienta gestiune, candidaţii şi ofertanţii care se fac vinovaţide asemenea acte sau cei care se află într-o situaţie de conflictde interese trebuie excluşi de la adjudecarea contractelor".

Un ONG care funcţiona în casa ministrului şi în cadrul căruiasoţia sa, Ligia, era consilier (plătit pentru asta) a fost declarateligibil pentru finanţare de la UE şi de la statul român (500.000de euro) prin programul AMPOSDRU, care este gestionat de MinisterulMuncii condus de Ioan Botiş.

Pentru Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE avemde-a face cu un conflict de interese evident, întrucât programulcare a primit finanţare şi în cadrul căruia lucra soţia sa a fostfinanţat de instituţia soţului. "Dacă era vorba despre un altprogram, POR să zicem (Programul Operaţional Regional - n.n.),gestionat de un alt ministru tot era un conflict, dar să spunemunul moral. Fiind vorba despre AMPOSDRU conflictul este maievident", afirmă Puşcaş.

Departamentul de Luptă Antifraudă (corespondentul naţional alOficiului de Luptă Antifraudă al UE - OLAF) consideră că "existăindicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare înlegătură cu conflictul de interese".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO