Grecia

Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Georgios Poukamissas, amba­sa­dorul grec la Bucureşti: Deşi Grecia a reuşit să reducă deficitul cu 6% anul trecut, gradul foarte mare de îndatorare al ţării continuă să fie o problemă.

Autor: Mirabela Tiron

24.03.2011, 23:55 95

Georgios Poukamissas, amba­sa­dorul Greciei la Bucureşti,susţine că gu­vernul elen se aşteaptă ca în ultimul tri­mestru alanului acesta sau la începutul lui 2012 economia greacă să înceapăsă înregistreze rate pozitive de creştere ca urmare a măsurilorluate. Mai mult, se esti­mează o creştere a sectorului tu­risticfaţă de anul trecut şi implicit a veni­­turilor din turism.

"Deşi Grecia a reuşit să reducă de­fi­ci­tul cu 6% anultrecut, gradul foarte mare de îndatorare al ţării con­tinuă să fieo problemă. Pot spune că Ro­mânia are un mare avantaj prin fap­tulcă da­to­ria pe care o are este limitată ca procent din PIB", adeclarat el. Se estimează că datoria Greciei va ajunge în 2013 la158% din PIB, po­trivit FMI. Cea mai mare parte a datoriei estede­ţi­nută de băncile şi de fondurile de pen­sii din Grecia, dar şide instituţiile finan­ci­a­re din Franţa şi Germania. Pe de altăpar­te, datoria publică a României era de 38% din PIB (46 mld.euro) anul tre­cut.

În opinia lui Poukamissas, Ro­mâ­nia are multe posibilităţi dedezvoltare, pen­tru că încă se află cu mult sub media ţăriloreuropene. "Deşi sunt convins că tren­dul pe care îl va urmaeconomia ro­mânească este unul crescător, nu cred că se vor maiînregistra rate de creştere de 7% ca în anii anterior. Chiar dacăacest lucru ar fi posibil, este indicat să se evite această rată.Este mai bine să ai rate anuale de creştere mai modeste, dar caresă fie sustenabile", a spus el.

Ambasadorul Greciei în România mai susţine că nu poate spunedespre România că este o ţară a tuturor posi­bilităţilor, fiind depărere că ar fi exagerat, însă poate afirma că este ţara unorposibilităţi bune pentru investi­to­rii greci. Poukamissas explicăcă acest lucru se datorează di­mensiunilor pieţei, re­sur­selornaturale, oamenilor disci­plina­ţi şi existenţei unei culturi acoope­rării cu străinii.

Cu toate acestea, ambasadorul Gre­ciei a precizat că unul dintrepunctele slabe ale României este lipsa infrastructurii detransport.

"România şi-a crescut exporturile, a redus importurile,industria evo­lu­ea­ză bine, agricultura are un poten­ţial imens.Văd doar trenduri pozitive în ceea ce priveşte economiaromâneas­că." El a mai precizat că este optimist în ceea cepriveşte evoluţia investiţiilor elene pe piaţa românească. "Cred căse vor mai aventura şi alte companii elene în Ro­mâ­nia." Întrebatde ZF ce anume ar trebui să împrumute România din modelul debu­siness grecesc din turism, Poukamissas a declarat că româniidoar ar trebui să se inspire din modelul de business din turism, şiîn niciun caz să îl împrumute. "Ro­mânia ar putea dezvoltaagro­tu­rism sau ecoturism, dar şi turism religios, da­torităresurselor pe care le are. Localizarea geografică, tradiţia şiconfigurarea Greciei sunt diferite de cele ale României, de aceeaar fi o greşeală ca România să copieze mecanic modelul dinturism."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO