IMM

Modificările aduse programului Start-Up Nation 2018 au fost anunţate pe site-ul Ministerului IMM-urilor: industriile creative, serviciile şi producţia vor primi acelaşi punctaj

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat: Este corect să oferim o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă retrezirea spiritului antreprenorial şi susţinerea financiară a debutului în afaceri

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat: Este corect să oferim o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă retrezirea spiritului antreprenorial şi susţinerea financiară a debutului în afaceri

Autor: Florentina Niţu

17.10.2018, 00:07 2469

Firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile şi producţia, potrivit modificărilor aduse programului Start-up Nation 2018, prin Ordonanţa de Urgenţă 10/2017, anunţate marţi 16 octombrie, pe site-ul Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

„În elaborarea programului Start-Up Nation, ediţia din 2018, am ţinut cont toate sugestiile justificate şi realiste primite. Dezbaterile au fost de un real folos procesului de modelare a Start-Up Nation 2018 şi am preluat în mod transparent şi cuprinzător sugestiile tuturor părţilor interesate, cu precădere ale antreprenorilor, beneficiari ai acestui program“, a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea.

Anterior, Ministerul IMM-urilor a propus ca cel mai mare punctaj să-i fie acordat producţiei, de 30 de puncte, urmat de servicii, cu acelaşi punctaj, dar era exclus IT-ul. Industriilor creative le erau alocate 20 de puncte, fiind clasate sub producţie şi servicii. Comerţul şi alte activităţi au rămas cu 10 puncte, conform propunerilor iniţiale. Or­do­nanţa de Urgenţă 10/2017 se afla în dezba­tere publică din data de 1 octombrie 2018.

Aceste schimbări au venit în contextul în care antreprenorii, politicienii şi consultanţii erau nemulţumiţi de grila de punctaj realizată de guvern, prin care erau depunctate IT-ul şi industriile creative.

Densitatea populaţiei, unul dintre criteriile de evaluare a planului de afaceri, care depunctează cu 15 puncte firmele ce se vor dezvolta în Bucureşti, Cluj şi Ilfov, a rămas în con­ti­nuare în grila de evaluare. Prin aceasta, ministerul a propus ca numărul  IMM-urilor la nivel judeţean pe suta de locuitori să fie mai mic de patru, pentru a primi 20 de puncte. „Este corect să oferim o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă retrezirea spiritului antrepre­norial şi susţinerea financiară a debutului în afaceri“, a mai spus ministrul Oprea.

De asemenea, în a doua ediţie a pro­gra­mului Start-Up Na­tion, antreprenorii pot solicita acordarea unui avans de până la 30% din suma totală apro­bată, potrivit modi­ficărilor din noul proiect.

În grila de eva­luare se arată că antre­prenorii vor primi suplimentar 10 puncte pentru crearea unui loc de muncă pe durată nede­terminată, cu normă întreagă.

În plus, beneficiarilor li se mai acordă 10 puncte dacă investiţia în echipamentele tehnologice şi software-uri necesare desfăşurării activităţii este mai mare sau egală cu 60% din valoarea planului de afaceri, iar dacă ponderea acesteia este mai mare sau egală cu 50%, vor primi 5 puncte.

Ultimul criteriu de evaluarea a planului de afaceri este calitatea asociaţilor/ acţionarilor. În cazul în care niciunul dintre aceştia nu a avut calitatea de administrator sau asociat unic într-o societate comercială care a fost declarată în insolvenţă sau faliment, solicitantul mai primeşte 25 de puncte.

Punctajul maxim care poate fi obţinut este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.

Selectarea planului de afaceri se va face în funcţie de punctajul obţinut, în ordine descrescătoare.

Pentru Start-Up Nation 2018, guvernul a alocat 2 mld. lei şi va oferi până la 200.000 de lei pe proiect (44.000 de euro). Bugetul este direcţionat în proporţie de minim 50% pentru achiziţionarea echipamentelor necesare noii afaceri, iar cealaltă parte pentru salariile angajaţilor, pentru chiria unui spaţiu, pentru cheltuielile cu consultanţa şi scrierea proiectului, pentru realizarea site-ului afacerii sau orice cheltuieli particulare necesită afacerea în cauză.

Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, a declarat anterior că se aşteaptă să fie depuse 30.000 - 40.000 de proiecte, deşi doar 10.000 de proiecte vor beneficia de fonduri. Acestea vor crea 100.000 de locuri de muncă noi, a mai spus reprezentantul ministerului.

Anul trecut au fost depuse 19.000 de proiecte şi au fost înfiinţate peste 8.000 de firme, care oferă locuri de muncă pentru circa 21.000 de persoane în prezent, în sectoare precum economie, producţie, industrii creative, servici şi IT.

Prin programul Start-Up Nation România, ministerul IMM-urilor vrea să stimuleze înfiinţarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii.

Astfel, persoanele fizice pot înfiinţa întreprinderi cu fonduri alocate de guvern, pe baza prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, ale Ordonanţei de Urgenţă a guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării micro­între­prinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO