Media & Advertising

Mai multe mijloace de informare, mai putine stiri

07.04.2006, 00:00 11

Anul acesta publicul a fost expus la cea mai mare cantitate de stiri media de pana acum. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe isi pierd caracterul de stire, conform rezultatelor celei de-a treia recenzii anuale a Societatii de Jurnalism.

Aceasta recenzie a fost coordonata de proiectul pentru Excelenta in Jurnalism, un institut afiliat Scolii de Jurnalism din cadrul Universitatii Columbia si finantat de fundatiile filantropice Pew.

Recenzia in cauza s-a oprit asupra observarii modului in care o varietate de instrumente mass-media, incluzand ziarele, televiziunea, radioul si internetul au abordat stirile dintr-o zi anume. Rezultatele au scos in evidenta faptul ca aceleasi stiri au fost reiterate in fiecare dintre formele de informare mentionate anterior. "Este uimitor cum mass-media includ in categoria stirilor anumite evenimente care nu se caracterizeaza decat prin efemeritate", au concluzionat cercetatorii.

Specialistii care au realizat acest studiu au ales intamplator o zi si au verificat stirile care apareau pe diferite canale media. Astfel, in data de 11 mai 2005, erau prezentate urmatoarele stiri: Congresul dezbatea numirea lui John Bolton in functia de ambasador in cadrul ONU, actorul Macaulay Culkin depunea marturie in procesul lui Michael Jackson si aruncarea in aer a unor masini, provocand moartea a 79 de persoane in Irak.

"Google ofera acces la 14.000 de relatari, dintre care doar 24 erau relatari ale unor evenimente cu caracter de stire", observa cercetatorii.

De asemenea, a fost examinat rolul pe care mediul il detine in culegerea stirilor. Pentru aceasta, au fost studiate amanuntit caracteristicile a 57 de formate media cu scop informativ din trei orase diferite, alese aleator: Houston, Milwaukee si Bend.

Astfel, rezultatele arata ca in cadrul buletinelor informative de seara au fost prezentate urmatoarele stiri: problema violentei din Irak, alarma falsa de la Washington provocata de patrunderea unui avion de dimensiuni reduse intr-o zona aeriana cu acces restrictionat si protestele din Afganistan.

In ceea ce priveste televiziunea prin cablu si programele matinale de stiri, accentul se punea pe procesul lui Michael Jackson si pe relatarea unei crime care avusese loc in Illinois. Televiziunile locale si emisiunile radio optau pentru combinarea informatiilor despre vreme, conditiile de trafic si crimele locale.

Studiul a relevat faptul ca stirile televiziunilor prin cablu aveau cel mai ridicat grad de efemeritate si superficialitate. La polul opus, se afla ziarele care acopera cea mai variata gama de stiri, majoritatea culese din surse acreditate.

Cercetatorii au mai tinut sa mentioneze ca exista o neconcordanta intre opinia conform careia mai multi reporteri implica redarea mai multor stiri.

"Ironia consta in faptul ca a avea mai multi reporteri nu inseamna a avea o acoperire mai mare a stirilor. Inseamna doar mai multi reporteri adunati in acelasi loc", a declarat Tom Rosenstiel, directorul proiectului.

ana.raduta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO