Mediafax.biz Exclusiv

ANCOM primit 2 oferte pentru realizarea laboratorului care va măsura radiaţiile telefoanelor mobile

Autor: Adrian Dumitrache

05.10.2011, 17:22 82

"În cadrul procedurii de licitaţie pentru realizarea laboratorului acreditat pentru încercări de compatibilitate electromagnetică organizată de ANCOM au fost depuse două oferte. Prima ofertă a fost înaintată de către UTI Security Engineering SA, în asociere cu Romtek Electronisc SRL şi UTI Construction&Facility, în timp ce cea de-a doua a fost depusă de Comtest SRL, în asociere cu Thermo Fix SRL", se arată în răspunsul autorităţii de reglementare în telecom.

Instituţia va stabili şi anunţa câştigătorul în termen de 20 de zile de la deschiderea ofertelor.

Potrivit anunţului de participare publicat de ANCOM, laboratorul va fi contruit în localitatea Prejmer (judeţul Braşov), pe un teren aflat în proprietatea instituţiei.

Pentru realizarea laboratorului, autoritatea contractantă va achiziţiona servicii de proiectare, lucrări de construcţii şi echipamente specifice, precum şi servicii de instruire pentru 12 angajaţi ai ANCOM.

Durata contractului a fost stabilită la 20 de luni de la data atribuirii.

Laboratorul va fi realizat din fondurile proprii ale ANCOM.

Standardul de expunere pentru telefoanele mobile utilizează o unitate de măsură cunoscută sub numele de rata de absorbţie specifică (SAR - Specific Absorption Rate).

SAR arată masura în care energia degajată de undele radio (numite popular radiaţii) sunt absorbite de corpul uman expus câmpului electromagnetic emanat de telefonul mobil. SAR poate fi exprimată atât ca o valoare medie pe ansamblul întregului corp, cât şi pe o anumită porţiune a corpului.

Primul laborator din România pentru măsurarea indicelui SAR a fost deschis la Craiova în 2009, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO