Companii

CEZ : Energia este platina unei ţări, dar trebuie să te hotărăşti: Ori vinzi, ori te porţi ca un investitor

CEZ : Energia este platina unei ţări, dar trebuie să te hotărăşti: Ori vinzi, ori te porţi ca un investitor

Foto: Mihai Dascalescu

Autor: Roxana Petrescu

02.11.2011, 18:50 519

Cehii de la CEZ, care au reuşit să-şi transforme activele din energie într-un gigant cu operaţiuni răspândite în întreaga Europă Centrală şi de Est, inclusiv în România, pun la bătaie un plan major de dezvoltare pe plan local, în valoare de circa 3 miliarde de euro pentru următorii doi ani, prin care vor să genereze suficient cash pentru a-şi finanţa proiectele din ţara mamă.

Planurile CEZ de întărire a poziţiilor din Cehia din bani obţinuţi prin activităţile internaţionale vin în contextul în care România, deşi a vrut să-şi facă şi ea campioni naţionali, exemplul fiind chiar cehii de la CEZ, a eşuat ajungând acum sub presiunea FMI să ia din nou în calcul vânzarea activelor energetice. Jan Veskrna, CEO-ul CEZ România, spune însă că energia este cel mai de preţ activ al unui stat, dar dacă nu este bine administrat, mai bine este scos la vânzare.

"Energia este platina unui stat dar trebuie să te întrebi: ai strategia, ai banii, ai oamenii? Ca să faci ceva notabil trebuie să treci prin aceleaşi lupte prin care am trecut şi noi care sunt dureroase şi nepopulare. Dar trebuie să te hotărăşti: ori vinzi, ori te porţi ca un investitor", spune şeful CEZ România.

CEZ, companie controlată de stat, a ajuns anul trecut la afaceri de 7,8 miliarde de euro şi un profit net de 1,8 miliarde de euro, potrivit Top 500 Central Europe realizat de Deloitte, fiind a patra cea mai mare companie energetică din Europa Centrală, dar de departe cea mai profitabilă, cu o marjă de aproape 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO