Mediafax.biz Exclusiv

Constructorul timişorean Confort vede afaceri de cel puţin 160 mil. €

Constructorul timişorean Confort vede afaceri de cel puţin 160 mil. €

Autor: Andreea Neferu

13.07.2011, 19:18 272

"La creşterea cifrei de afaceri acontribuit faptul că am făcut investiţii de-a lungul timpului şi căsuntem un grup integrat, ne aprovizionăm intern. Nu avem nevoiespre exemplu să închiriem utilaje pentru construcţia de drumuri", adeclarat Cornu pentru ZF.

Businessul constructorului a asigurat circa trei sferturi dincifra de afaceri totală a grupului Izometal Confort, care s-aridicat la 880 mil. lei (209 mil. euro), iar pentru anul acestaomul de afaceri timişorean speră ca veniturile Confort să rămânăcel puţin la nivelul din 2011, în contextul în care piaţaconstrucţiilor întârzie să îşi revină după un declin cumulat decirca 40% în 2009 şi 2010.

"Deocamdată nu se observă o revenire pe piaţa construcţiilor, cidoar la nivel de vorbe şi de angajamente. Ce pot să spun însă estecă (piaţa construcţiilor - n. red.) nu a mai picat în primele şaseluni, se află în faza de stabilizare", a spus Cornu.

Deşi nu a câştigat niciun contract pentru construirea deautostrăzi din vestul ţării de pe Coridorul IV paneuropean, Cornuspune că firma Confort va lucra la aceste drumuri din postura desubcontractor.

Pede altă parte, compania se pregăteşte pentru licitiaţiileorganizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentrureabilitarea a aproape 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şilocale. Finanţarea în cazul acestor lucrări se va face iniţial deconstructori, urmând ca din 2013 guvernele viitoare să achitevaloarea lucrărilor.

"Deocamdată există însă probleme şi incertitudini privind acestprogram tocmai din perspectiva finanţărilor. Vrem să participăm,suntem în discuţii cu băncile pentru a găsi finanţare".

Ovariantă pe care constructorul timişorean o ia în calcul este şiieşirea pe pieţele externe, aşa cum au făcut-o şi alte firmeromâneşti de construcţii, precum Delta ACM (controlată de FloreaDiaconu) sau Romstrade (Nelu Iordache).

"Analizăm piaţa din Serbia, pentru că sepregăteşte să scoată la licitaţie nişte proiecte de infrastructurăimportante. De asemenea, avem în observaţie şi pieţe precum Irak,dar deocamdată avem şi temeri şi incertitudini cu privire la astfelde ţări. De ce? Spre exemplu, am avut propuneri de a construi înLibia şi nu am mers, iar ulterior au izbucnit conflictele", aafirmat Cornu.

Compania Confort este cunoscută pentrulucrările de reabilitări de drumuri din Banat. Printre cele mairecente contracte câştigate de Confort se numără reabilitarea unordrumuri judeţene din Arad, în consorţiu cu ICIM Arad (controlată deCristi Burci), pentru suma de 45,3 milioane de lei (10,5 milioanede euro) fără TVA.

De asemenea, compania a mai primit lafinalul lunii iunie un contract de 97,1 milioane de lei (23,1milioane de euro) fără TVA pentru reabilitarea unui drum judeţeance leagă judeţele Mehedinţi şi Dolj. În afară de contractele pentrudrumuri, Confort a câştigat la finalul anului trecut şireabilitarea Muzeului Regiunii Porţile de Fier din Drobeta-TurnuSeverin, cu o valoare de 36,7 milioane de lei (8,7 milioane deeuro), unde va realiza operaţiuni de restaurare şi reconstrucţie aunor structuri.

Compania a contractat în 2010 şi în primaparte a anului 2011 credite în valoare de circa 20 de milioane deeuro de la Bancpost şi Eximbank pentru finanţarea necesităţilor decapital de lucru. Tot la circa 20 de milioane de euro se ridică şicreanţele pe care Confort le are de încasat de la stat, potrivitlui Cornu.

Confort se numără printre cele mai mari 100de companii controlate de antreprenori români, potrivit unui toprealizat de ZF, unde apare pe poziţia 25.

Grupul Izometal Confort, cu circa 2.000 deangajaţi, din care face parte şi Confort, desfăşoară mai multetipuri de activităţi, în domenii precum construcţii, imobiliare,retail, servicii alimentare sau activităţi sportive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO