Mediafax.biz Exclusiv

De la bere în turism: Gheorghe Grec a adus pe profit hotelul din staţiunea Geoagiu. „Poate vin turişti la noi după situaţia din Egipt“

Autor: Mirabela Tiron

02.02.2011, 18:13 89

"HotelulGermisara a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 6milioane de lei, mai mult cu 20% faţă de anul anterior, datorităstrategiei de dezvoltare pe care am avut-o. Am obţinut şi un profitde aproape 100.000 de lei", a declarat Gheorghe Grec, care ainvestit 5 milioane de euro în unitatea din staţiunea hunedoreană.Grec a încasat 35 de milioane de euro de la Heineken pe pachetul deacţiuni pe care îl deţinea la Bere Mureş.

Unitatea de cazare din staţiunea hunedoreanăeste clasificată la patru stele, are o capacitate de cazare de 137de camere duble şi şapte apartamente şi dispune de săli deconferinţe, restaurante, două piscine şi mai multe baze detratament.

Hotelul Germisara, cumpărat iniţial de laAVAS de către acţionarii Bere Mureş pentru 600.000 de euro în 2004,a făcut obiectul tranzacţiei dintre compania mureşeană şi Heinekenîn 2008, alături de businessul cu ape minerale şi cel din industriaberii. Gheorghe Grec, care deţinea 25% din acţiunile Bere Mureş lamomentul realizării tranzacţiei, a achiziţionat înapoi hotelul în2008.

Omul de afaceri a majorat afacerilehotelului de la 3,7 milioane de lei în 2008 la 6 milioane de leianul trecut, deşi piaţa hotelieră a fost afectată pe fondulrestrângerii bugetelor de călătorie din cauza crizeieconomice.

Întrebat de ZF dacă prin preluarea unităţiide patru stele consideră în prezent că a făcut o investiţie bună,Grec a declarat că în România nu poţi spune care este o investiţiebună şi care nu. "Problema drumurilor şi absenţa unui aeroport înapropierea staţiunii în care avem hotelul împiedică turiştii săajungă la hotel. Poate că dacă acum au căzut Egiptul şi Tunisia cadestinaţii de vacanţă, turiştii ne vor da şi nouă mai multăimportanţă", a precizat Grec, adăugând că investiţia pe care afăcut-o în acest hotel va fi recuperată probabil în mai mulţi anide către fiica şi nepoatele lui.

Mai mult, el a susţinut că anul trecuthotelul de patru stele, în care lucrează 95 de oameni, a operat laun grad mediu de ocupare de doar 35%.

"Normal că nu pot spune că sunt mulţumit degradul de ocupare, dar pentru anul aceasta mă aştept ca în medie40% din camere să fie ocupate.Am bugetat şi o cifră de afaceri de 7 milioane delei." Preţul unui loc într-o cameră dublă în timpul weekend-uluieste de 120 de lei de persoană, potrivit datelor de pe site-ulhotelului.

Gheorghe Grec a mai menţionat că anul acestava investi în realizarea unei noi piscine, dar şi în dotărileinterioare ale hotelului şi în bazele de tratament. De asemenea,pentru a atrage clienţi, Grec susţine că alocă anual un bugetimportant pentru promovarea hotelului pe posturile de radio şi deteleviziune.

Deşi în 2008 omul de afaceri susţinea căvrea să ridice clasificare hotelului la cinci stele, în prezent elafirmă că acest obiectiv nu este vizat. Şi Elena Grec, fosta soţiea omului de afaceri, are o investiţie pe piaţa hotelieră, după ceîn 2009 a cumpărat cu 12 milioane de euro un hotel de patru steleîn Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO