Mediafax.biz Exclusiv

Doi hunedoreni au dezvoltat o afacere de 23 mil. euro - De la distribuţia sucurilor produse la Braşov la contracte cu Alexandrion, Strauss şi Philip Morris

Autor: Mirabela Tiron

23.11.2011, 11:47 1035

"Şi eu şi soţul meu am absolvit Institutul de Mine Petroşani. Când am pus bazele acestei companii niciunul dintre noi nu avea experienţă în domeniul distribuţiei. Eu abia terminasem facultatea, iar soţul meu lucrase anterior ca angajat întro firmă", îşi aduce aminte Natalia Crişan, 44 de ani.

Anul trecut, firma celor doi, T&O Prodcom cu sediul în Hunedoara a avut o cifră de afaceri de 96 milioane de lei (22,8 mil. euro) şi un profit net de 2,4 milioane de lei (571.000 euro) la un număr de 137 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Compania a ajuns să fie cea mai mare firmă de distribuţie din judeţul Hunedoara, potrivit antreprenorilor.

"Am început prin a distribui la magazinele din Hunedoara frucade (băutură răcoritoare din fructe), cumpărate de la fabrica din Braşov (Întreprinderea Industrială Locală). Cu o maşină veche, fratele soţului meu, soţul meu şi cu mine mergeam din alimentară în alimentară ", spune Natalia Crişan, care nu a lucrat nicio zi ca angajat în altă firmă.

Ulterior, compania T&O Prodcom a lărgit gama produselor distribuite. Cum multinaţionale din domeniul tutunului, băuturilor răcoritoare şi alcoolice intrau pe piaţa românească, firma T&O Prodcom a câştigat mai multe contracte de distribuitor unic în judeţul Hunedoara. Printre firmele cu care lucrează acum se numără producătorii de ţigări JTI, Phillip Morris, producătorul de băuturi alcoolice Alexandrion Group, compania Bunge România de pe piaţa uleiurilor vegetale, producătorul de ape minerale Romaqua Group (Borsec), Strauss România şi alte companii.

De la o maşină veche la o flotă de 60 de maşini

"Multinaţionalele se uitau la istoricul firmei şi căutau parteneri pe care să se poată baza.Noi aveam deja experienţă în distribuţie când am fost la negocieri cu multinaţionalele." Produsele marilor multinaţionale sunt distribuite în toate magazinele din judeţul Hunedoara prin firma T&O Prodcom.

De la o maşină veche, soţii Crişan au ajuns la o flotă de 60 de maşini şi la peste 100 de angajaţi. Cu bani luaţi de la ING antreprenorii au investit în trei depozite angro în Hunedoara.

"Banca ne-a acordat sprijinul de care aveam nevoie pentru a ne dezvolta", spune Natalia Crişan, fără a preciza valoarea creditelor contractate de la bancă.

Antreprenoarea susţine că din cauza crizei economice a crescut riscul de-a nu recupera banii de la clienţi. Multe firme clienţi intră în faliment din cauza dificultăţilor cu care se confruntă şi distribuitorul de produse riscă să nu îşi mai primească banii.

O afacere de familie

"Cred că acum ar fi foarte greu să începem un business în distribuţie din cauza riscului de neîncasare a fondurilor, dar şi a competiţiei mari din piaţă", menţionează Natalia Crişan. Firmele de distribuţie înfiinţate după anii '90 au avut un avans considerabil al afacerilor date fiind contractele pe care le-au semnat cu multinaţionalele ce au intrat în România. De exemplu, una dintre firmele de distribuţie, Saff Trading din Craiova, înfiinţată în 1998 a ajuns la afaceri de 15 milioane de euro.

În paralel cu dezvoltarea businessului în distribuţia de bunuri, antreprenorii din Hunedoara au investit şi într-o bază sportivă, o cofetărie şi un fast-food în Hunedoara.

"Am folosit tehnica paşilor mărunţi pentru a ne dezvolata şi am tratat cu seriozitate partenerii cu care am lucrat. Atât soţul meu, cât şi eu ne implicăm în susţinerea businessului. Eu mă ocup de partea contabilă a firmei, iar soţul meu de mana ge ment şi dezvoltare", concluzionează Natalia Crişan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO