Mediafax.biz Exclusiv

Duşu, Celco: Împreună cu TTS sper să schimbăm faţa Socep

Duşu, Celco: Împreună cu TTS sper să schimbăm faţa Socep

Autor: Adrian Cojocar

09.12.2010, 18:59 75

Omul de afaceri Nicolae Duşu, care controlează împreună cu IonDuşu producătorul de BCA Celco Constanţa, inclusiv 43% dinacţiunile Socep Constanţa, spune că intrarea în acţionariatul operatorului portuar a grupului Transport Trade Services (TTS), deţinutde Mircea Mihăilescu, va aduce beneficii companiei.

Socep, care controlează 5% din traficul demărfuri din Portul Constanţa, a fost una dintre cele mai disputatecompanii de pe Bursă în ultimele luni, dublându-şi preţul pe Bursăfaţă de începutul anului.

"Din discuţiile pe care le-am avut până acumcu reprezentanţii TTS cred că intrarea lor în acţionariatul Socepeste un câştig pentru societate. Au idei noi pe care vor să le punăîn aplicare şi cred că împreună vom putea face mult mai mult şi săschimbăm faţa Socep", spune Nicolae Duşu.

Declaraţiile vin după ce în urmă cu câtevaluni cei doi mari afacerişti s-au duelat pentru controluloperatorului portuar, realizând fiecare achiziţii de câtevamilioane de euro la Socep.

Grupul Transport Trade Services (TTS) aintrat în luna septembrie în acţionariatul Socep prin achiziţiaunui pachet de 10% din acţiuni de la SIF Oltenia, pentru care aplătit 3,3 mil. euro.

Pentru a-şi asigura controlul companiei,grupul Celco a răspuns la intrarea în acţionariat a TTS prinachiziţii masive de acţiuni din piaţă. Celco a cheltuit circa 3mil. euro pentru a-şi urca participaţia la 43%.

Achiziţiile celor doi au urcat preţulacţiunilor la un maxim de 0,4 lei, faţă de un nivel de 0,2 leiînregistrat în august.

Recent, grupul Transport Trade Services asolicitat introducerea pe ordinea de zi a AGA de la Socepschimbarea componenţei de conducere a societăţii, prin numirea denoi administratori.

În acelaşi timp, Celco şi-a reluatachiziţiile cumpărând miercuri 0,9 milioane de titluri,reprezentând 0,26% din capitalul operatorului portuar, fapt ce areaprins interesul investitorilor de pe Bursă pentru acestetitluri, cotaţia urcând într-o singură zi cu 15%. Ieri, acţiunileSocep câştigau 8,5% pe fondul unor tranzacţii scăzute însă, de doar5.600 de lei (1.300 de euro).

"Propunerea de alegere a administratorilorînaintată de TTS este corectă şi absolut normală având în vedere căa concentrat de pe piaţă un pachet de 13% din acţiuni. Socep este ocompanie importantă şi istoricul ei confirmă faptul că acestoperator are ceva de spus în Portul Constanţa. După cum se vedesunt mulţi investitori interesaţi de companie", considerăDuşu.

El spune că vrea să facă investiţiiimportante la Socep în următorii ani pentru ca societatea să rămânăun jucător important în Portul Constanţa, după ce în 2009 companiaa fost puternic afectată pe segmentul de con tainere prin pierdereacelui mai important client al său, respectiv grupul francezCMA-CGM.

În primele nouă luni ale acestui an,afacerile Socep s-au contractat cu încă 10,3%, la 31,2 milioane delei (7,4 milioane de euro), iar profitul s-a diminuat cu aproape30%, la mai puţin de 600.000 de lei (circa 141.000 deeuro).

"Anul 2010 a fost un an greu pentru întreagaeconomie şi mai ales în portul Constanţa. Trebuie însă să ne gândimla viitor şi cu investiţiile pe care le avem în vedere la Socepcred că va păstra un loc important printre operatorii din PortulConstanţa", a precizat Nicolae Duşu.

Grupul TTS este controlat în proporţie de51% de omul de afaceri Mircea Mihăilescu, printre acţionariiminoritari numărându-se şi Ştefan Viorel, şeful Comisiei debuget-finan ţe din cadrul Camerei Deputaţilor, cu un pa chet de10%.TTScontrolează şi compania de transport naval Navrom din Galaţi(COVG), listată pe RASDAQ, care are o capitalizare de 48 mil. leişi afaceri de 156 mil. lei în 2009.

Un alt acţionar puternic al Socep este omulde afaceri Stere Samara din Constanţa, care a cumpărat în 2008circa 18% din companie. El a susţinut până acum strategia Celco dela Socep.

Acţiunile Socep se tranzacţionau peparcursul şedinţei de ieri la un preţ de 0,358 lei/titlu, nivel lacare capitalizarea companiei este de 28,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO