Economic

Şeful SIF1: Nu e normal ca băncile să facă profit când economia merge prost

Autor: Roxana Pricop

28.10.2010, 17:55 6

După ce ani larând dividendele plătite de bănci au reprezentat principala sursăde venit, decizia de a nu distribui dividende luată de managementulBCR, unde cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri)deţin cumulat peste 30%, le-a făcut pe cele acestea să cautealternative de venit. Participaţiile pe care cele cinci societăţile deţin la bănci (BCR, BRD) sunt istorice, fiind primite laînfiinţare.

"Trebuie să neschimbăm strategia astfel încât să nu mai depindem atât de mult debănci şi să nu ne mai aşteptăm să se întâmple lucruri senzaţionaleîn sectorul bancar. Nu este normal ca băncile să facă profit cândeconomia merge prost. Marea întrebare este cum anume va evoluasectorul bancar în condiţiile unor intervenţii politice asupramarjelor de profit sau a comisioanelor", a spus Ioan Cuzman,preşedintele SIF Banat-Crişana.

Cu active înadministrare de 1,347 mld. lei, SIF1 şi-a anunţat strategia derestructurare a portofoliului în direcţia reducerii expunerii pesectorul bancar încă de la începutul anului. Cu toate acestea,societatea a fost puţin activă pe piaţa de capital, oficialul SIF1argumentând că "contextul a fost nefavorabil unorexituri".

La finalulprimelor nouă luni, societatea a înregistrat venituri de 80,4milioane de lei, mai puţin de jumătate din valoarea consemnată înperioada similară a anului trecut, de 170,6 milioane de lei. Ceamai mare parte a veniturilor, de 36,6 milioane de lei, au provenitdin imobilizări financiare, în timp ce din investiţiile financiarecedate s-au înregistrat venituri de 21,65 milioane de lei. SIF1 aobţinut în primele nouă luni un profit net de 44,37 milioane lei,cu 60,6% mai mic decât câştigul din aceeaşi perioadă a anuluitrecut. În septembrie, societatea a înregistrat cel mai redusprofit dintre SIF-uri, de un milion lei, precum şi cea mai severăcorecţie la nivelul activului net, acesta diminuându-se cu 1,3%, la1,347 miliarde lei.

"Prioritar estesă ne atingem indicatorii bugetaţi. Pentru acest an, am estimat unprofit de 53 milioane de lei şi nu cred că va fi o problemă să neatingem ţinta", a continuat el.

Luna trecută,conducerile celor cinci SIF-uri s-au întâlnit cu reprezentanţiiErste Bank, acţionarul majoritar al BCR, pentru a discuta desprelistarea băncii.

În 2009,SIF-urile au semnat un acord cu acţionarul majoritar prin care auamânat listarea băncii cu doi ani. Termenul va expira în octombrie2011, când se împlinesc cinci ani de la privatizarea BCR. În 2006,Erste Bank a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al BCR pentru3,75 miliarde de euro.

"Termenullimită până la care BCR trebuie să fie listată este octombrie 2011.În ultima discuţie purtată cu oficialii Erste aceştia au spus căîşi vor respecta toate angajamentele. Cel mai probabil, listarea nuva avea loc prin ofertă de noi acţiuni. Va fi o listareadministrativă prin care fiecare dintre acţionarii băncii va trebuisă aducă pe bursă un anumit pachet de acţiuni", a explicatCuzman.

Unul dintreangajamentele luate de Erste faţă de SIF-uri în momentulprivatizării este să distribuie 40% din profitul net sub formă dedividende dacă banca nu este listată. Profitul realizat anultrecut, în valoare de 237 milioane de lei, a fost încorporat încapitalul social al băncii care a fost astfel majorat până la peste1 miliard de lei. Pentru acest an, BCR şi-a bugetat un profit netde 669 mil. lei pe RAS şi de 1,008 mld. lei calculat peIFRS.

"Sunt condiţiile pentru ca BCR să îşi atingăindicatorii bugetaţi. Deocamdată nu este necesară o nouă majorarede capital, dar nu este exclusă", a conchis preşedintele SIF1.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO