Mediafax.biz Exclusiv

Fondurile de pensii: Volatilitatea pieţei prezintă şi oportunităţi

Autor: Mirabela Tiron

09.08.2011, 19:18 290

El mai susţine că pe de altă parte nu trebuie uitatfaptul că volatilitatea pieţelor poate prezenta şi oportunităţi deinvestiţii, câtă vreme abordarea rămâne prudentă şi orientată petermen lung.

"Nu putem comenta acţiunile tactice din perioadacurentă." ING Pensii avea active totale de 1,7 mld. lei (400 demilioane de euro) la finele anului trecut şi investiţii în acţiunide peste 251 mil. lei (59 mil. euro) la sfârşitul anului trecut,din care 40% erau investiţii pe pieţele externe, în special înPolonia, Cehia, Ungaria şi Austria.

Cele mai mari investiţii ale fondului erau înacţiunile producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD), lacare fondul deţinea aproape 4% din capital, respectiv plasamente de18,17 mil. lei.

Fondul mai avea plasamente importante la BRD, BancaTransilvania, Petrom, dar şi la Transgaz şi Transelectrica. Pe planextern, investiţiile în acţiuni erau de peste 100 mil. lei, celemai mari fiind în acţiunile companiei petroliere ungare Mol (8,3mil. lei), în grupul metalurgic polonez KGMH (7,9 mil.lei) şi îngrupul energetic ceh CEZ (7,6 mil. lei).

Întrebat de ZF la ce se aşteaptă în următoarele zilepe pieţele de acţiuni, el a spus că este greu de prezis ce se vaîntâmpla, însă esenţial este cum vor reacţiona autorităţile laturbulenţele de pe piaţă.

"Este evident că investitorii aşteaptăacţiuni decisive pe termen scurt cel puţin de la banca centralăamericană, în sensul reafirmării şi eventual al amplificăriiprogramului de relaxare cantitativă. De asemenea, aşteptărilevizează şi autorităţile europene, în sensul punerii în aplicare mairapide şi eventual al suplimentă rii măsurilor adoptate pe 21iulie."

În opinia lui, în condiţiile actuale, esteposibil ca şi o simplă intervenţie verbală hotărâtă din parteabăncii centrale a SUA să fie suficientă pentru a calma starea despirit a pieţelor, având în vedere că economia mondială nu esteîncă în recesiune şi există încă timp pentru ca autorităţile săacţioneze pentru a preveni un declin economicserios.

Vizavi de corecţiile înregistrate ieri debursa de la Bucureşti, Marius Popescu susţine că dincolo de olichiditate şi o maturitate încă foarte scăzute ale pieţei decapital din România există în toată această evoluţie şi un elementpsihologic prea pronunţat.

"Nu cred că suntem în situaţia din 2008.Acum, cel puţin în cazul României, suntem într-o cu totul altăpostură, stăm pe un teren mai solid din punct de vedere economic.Bineînţeles că există încă riscuri, deoarece economia româneascădepinde de evoluţiile globale, având în vedere că motorulrelansării economice din ultimele luni au fost exporturile, însă nucred că vom aluneca din nou în recesiune."

Crinu Andănuţ, directorul general alAllianz-Ţiriac Pensii, susţine că a anticipat o astfel de evoluţiea bursei de la Bucureşti şi că a limitat expunerea pe acţiuni la unnivel confortabil.El nu a precizat despre ce nivel estevorba.

"Am făcut investiţii doar spre emitenţicare prezintă o bună lichiditate. Analizăm raportul dintreperformanţa şi riscurile asumate şi încercăm să maximizăm acestraport în interesul participanţilor", a spusAndănuţ.

El a mai precizat că în asemenea momenteexistă căderi, dar şi foarte multe oportunităţi. În ceea cepriveşte evoluţia Bursei, Andănuţ a spus că se aşteaptă cavolatilitatea să rămână la nivel ridicat şi nu exclude o continuarea valului de vânzări actuale.

Fondul de pensii AZT Viitorul Tău,administrat de Allianz-Ţiriac Pensii Private, este al doilea fondca mărime de pe piaţa locală, cu active totale de 1,013 mld. lei(240 mil. euro) şi aproape 1,3 milioane de cotizanţi la fineleanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO