Mediafax.biz Exclusiv

Gersim: Piaţa de telefoane mobile a stagnat. Aparatele până în 50 de euro au o pondere de 60%

Gersim: Piaţa de telefoane mobile a stagnat. Aparatele până în 50 de euro au o pondere de 60%
09.01.2012, 19:33 427

Piaţa de telefoane mobile din România a stagnat anul trecut la nivelul înregistrat în 2010, de 3,5 - 4 milioane de unităţi vândute. Telefoanele ieftine au continuat să reprezinte grosul vânzărilor, chiar dacă smartphone-urile au câştigat teren, a declarat pentru ZF Dan Ştefănescu, director general şi proprietar al distribuitorului de mobile Gersim Impex, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală.

"Piaţa a stagnat la nivelul înregistrat de 3,5 - 4 milioane de telefoane vândute, potrivit estimărilor noastre", a spus Ştefănescu.

El estimează că firma pe care o controlează a devenit cel mai mare jucător de pe piaţă, după ce rulajul aproape s-a triplat în 2011, la 58 de milioane de euro.

"Cifra de afaceri a crescut în 2011 la 58 de milioane de euro, în special pe fondul câştigării unui contract de distribuţie cu Samsung", a spus Ştefănescu. El nu a oferit detalii despre profitul înregistrat de companie.

"În acest an am sacrificat profitul pentru cota de piaţă".

Vânzările Samsung pe piaţa locală de telefoane mobile au crescut puternic în 2011, după ce compania sud-coreeană şi-a deschis o reprezentanţă directă în România în luna iulie 2010.

După ce a depăşit Nokia în România pe segmentul smartphone-urilor, Samsung estima la finalul anului trecut că ar putea depăşi compania finlandeză şi pe segmentul telefoanelor cu preţuri mici şi medii.

"Per total piaţă, din punctul de vedere al numărului total de telefoane mobile livrate, suntem încă în competiţie directă cu Nokia. Dacă ne uităm la acest an, tendinţa de vânzări pentru Samsung este continuu crescătoare. În clipa de faţă suntem la acelaşi nivel cu Nokia ca număr de unităţi vândute, iar din punct de vedere valoric suntem numărul unu la nivelul întregii pieţe, pentru că suntem lideri pe smartphone-uri", declara anterior pentru ZF Sorin Manea, directorul diviziei telecom de la Samsung România.

Cum va fi anul 2012?


Dan Ştefănescu afirmă că rulajul ar putea ajunge la 100 mil. euro - nivel comparabil cu cei mai mari jucători de pe piaţa de distribuţie IT&C, dacă firma sa ar câştiga un contract de distribuţie şi cu Nokia.

"Dacă am obţine şi distribuţia pentru Nokia, atunci am avea un portofoliu complet şi am putea ajunge la afaceri de 100 de milioane de euro", spune proprietarul companiei Gersim.

Distribuţia telefoanelor Nokia în România este realizată de alte două companii controlate de oameni de afaceri români, respectiv Accord 93 şi World Comm Trading.

Companiile Accord 93 şi World Comm, singurii distribuitori autorizaţi ai gigantului finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, au avut în anul 2010 un rulaj cumulat de aproape 50 de milioane de euro şi sunt controlate de oameni de afaceri locali, potrivit Registrului Comerţ ului.

Potrivit datelor existente pe piaţă, niciuna dintre cele două companii nu lucrează direct cu Orange, Vodafone şi Cosmote - cei mai mari operatori de comunicaţii mobile de pe piaţă, care cumpără telefoanele direct de la gigantul telecom. Compania Nokia nu oferă detalii despre parteneriatele cu distribuitorii locali şi nici detalii logistice despre felul în care ajung telefoanele la distribuitori, operatori sau retaileri. Nokia şi-a închis anul trecut fabrica din România.

Ponderea smartphone-urilor în vânzările de telefoane mobile din România a crescut semnificativ, de la mai puţin de 10% din total în anul 2010 la aproximativ 25% la finalul anului 2011, potrivit datelor Samsung.

Potrivit datelor publicate de compania de analiză GfK, în primele trei trimestre din anul precedent piaţa de telefoane mobile a crescut în valoare faţă de anul 2010 cu aproape 7%, la 130 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO