Mediafax.biz Exclusiv

Licitaţie ANCOM de 2,1 mil. lei pentru un sistem de raportare a datelor statistice ale operatorilor

Autor: Adrian Dumitrache

06.01.2012, 15:37 133

Durata contractului a fost stabilită la 195 de zile de la data atribuirii, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pe pagina www.e-licitatie.ro.

Finanţarea va fi asigurată din veniturile proprii ale ANCOM.

Ofertanţii vor depune o garanţie de participare de 33.000 lei, alături de una de bună execuţie de 5% din preţul total al contractului în lei, fără TVA.

ANCOM a anunţat, în aprilie 2011, că operatorii telecom vor raporta instituţiei, semestrial, informaţii privind evoluţia mai multor indicatori specifici industriei şi, anual, date despre veniturile şi investiţiile din anul precedent.

"Furnizorii de reţele sau servicii de comunicaţii vor raporta până la 10 august datele aferente perioadei 1 ianuarie-30 iunie şi până la 10 februarie datele aferente perioadei 1 iulie-31 decembrie. Datele privind veniturile şi investiţiile se vor raporta până la 31 mai a anului următor", se arăta într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX la 15 aprilie 2011.

În cazul telefoniei fixe sau cu mobilitate redusă, furnizorii vor raporta numărul de abonaţi, de linii şi de venituri din abonamentele aferente în funcţie de categoria de clienţi (persoane fizice sau juridice), de mediul în care au fost instalate liniile de acces (urban sau rural), precum şi în funcţie de tehnologiile de acces.

De asemenea, traficul şi veniturile aferente vor fi raportate în funcţie de categoria de clienţi care le-a generat, respectiv persoane fizice sau juridice.

Toţi furnizorii de reţele publice cu acces la punct fix vor raporta numărul de locuinţe cablate, indiferent de serviciile pe care le furnizează utilizatorilor finali (servicii de telefonie la puncte fixe, servicii de acces la internet, retransmisia programelor audiovizuale), în funcţie de suportul prin care utilizatorii finali sunt conectaţi la reţele.

În plus, se va raporta şi gradul de acoperire a teritoriului/populaţiei cu reţele radio analogice terestre, DVB-T şi WiMAX.

Furnizorii de servicii de telefonie mobilă vor raporta gradul de acoperire a teritoriului/populaţiei în funcţie de tipurile de reţele utilizate (GSM, UMTS, CDMA etc.).

În ceea ce priveşte numărul de cartele preplătite, aceştia vor trebui să raporteze atât numărul de cartele preplătite "valabile" (cartele preplătite care la sfârşitul perioadei de raportare se află în perioada de valabilitate, inclusiv cele aflate în perioada de graţie), cât şi numărul de cartele preplătite "active" (cartele preplătite aflate în perioada de valabilitate la sfârşitul perioadei de raportare, care pe parcursul perioadei de raportare au fost utilizate efectiv cel puţin o dată).

Indicatorii statistici corespunzători serviciilor de acces la internet la puncte mobile se vor raporta separat în funcţie de suportul utilizat pentru conectare - prin intermediul aparatului telefonic/terminalului mobil şi, respectiv, al modemurilor/cardurilor/USB (direct pe laptop/PC/alt dispozitiv similar) şi în funcţie de tehnologiile utilizate pentru conectare, respectiv GSM/GPRS, EDGE, 3G, LTE, CDMA şi EV-DO.

Totodată, se va raporta traficul de date realizat pentru servicii de acces la internet sau transmisiuni de date, atât în reţelele publice cu acces la puncte fixe, cât şi în reţelele publice cu acces la puncte mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO