Mediafax.biz Exclusiv

Majorările salariale din România au mărit cheltuielile generale ale grupului Raiffeisen

Autor: Razvan Voican

30.11.2011, 10:40 642

Potrivit raportului pe trimestrul III publicat la Viena, România a fost sursă de creştere şi a altor cheltuieli administrative prin costurile legate de implementarea unor noi aplicaţii IT şi de creşterea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor.Banca locală nu publică date financiare decât pe semestru şi pe întreg anul.

Austriecii au raportat pentru România cheltuieli administrative de 214 mil. euro la nouă luni, în creştere cu 4,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.Numărul angajaţilor era de 6.065 la sfârşitul lunii septembrie, în scădere cu 31 faţă de septembrie 2010, în condiţiile în care numărul unităţilor a urcat cu două, până la 544.

Pe partea de venituri ale grupului, raportul Raiffeisen remarcă creşterea venitului net din dobânzi în România - 8% la nouă luni, respectiv 9,9% în T3.

Austriecii vorbesc despre "o creştere semnificativă" a creditelor şi avansurilor acordate clienţilor mari companii şi clienţilor de retail, în ciuda unei presiuni mari asupra marjelor de dobândă.Totuşi, cifrele privind soldurile creditelor nu reflectă o asemenea creştere, volumul finanţărilor noi fiind probabil diluat de rambursările de credite vechi.

Raiffeisen Bank România figurează cu o creştere de numai 0,2% a soldului creditelor în T3, până la 4,4 mld. euro, însă la nouă luni are un plus de 7,3%.

Pe de altă parte, banca locală a avut o contribuţie negativă la veniturile nete din taxe şi comisioane, explicată de austrieci prin volumul mai redus al tranzacţiilor şi prin scăderea preţurilor ca urmare a contextului de piaţă. De asemenea, este remarcată încetinirea afacerilor pe zona garanţiilor bancare.

Cât priveşte calitatea portofoliului de credite, raportul de la Viena scrie că banca din România, alături de cea din Serbia, a operat "cea mai mare eliberare de provizioane aferente portofoliului existent de credite", fără a preciza vreo sumă. Această operaţiune ar constitui astfel una dintre sursele profitului net de 60 mil. euro raportat pe România la nouă luni, totuşi în scădere cu aproape 30% faţă de anul trecut.

Austriecii au raportat pentru piaţa locală o pondere a creditelor neperformante de 9,2% la septembrie, faţă de 8,6% în urmă cu un an, peste media grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels