Mediafax.biz Exclusiv

Montero are planul de reorganizare pe masă. Creanţe de 80 mil. lei nu sunt garantate, iar furnizorii spun că nu primesc nimic

Montero are planul de reorganizare pe masă. Creanţe de 80 mil. lei nu sunt garantate, iar furnizorii spun că nu primesc nimic

Autor: Ioana David

28.03.2011, 17:56 33

Din suma totală, peste 80 mil. lei (aproape 20mil. euro) sunt creanţe negarantate, în special ale furnizorilor,care sunt ultimii ce pot încasa banii ca urmare a unui plan dereorganizare.

"Planul Montero prevede că cei care austatutul de creditori chirografari să nu primescă nimic. Banii mergla bănci, pentru plata salariilor şi la stat", a spus DragoşDamian, CEO al producătorului de medicamente TerapiaRanbaxy.

Producătorul din Cluj are de recuperat, prinintermediul diviziei de distribuţie, în jur de 16,8 mil. lei (4,2mil. euro, sumă care potrivit lui Damian include şi penalităţi).Suma apare şi în tabelul creditorilor publicat pe site-ul firmeiFineco Insolvency, administratorul judiciar care gestioneazăinsolvenţa Montero. Întrebat dacă va susţine acest plan, Damian arăspuns: "Este normal să mă aştept să încasez aceştibani".

ING Bank, peste 70 de angajaţi, statul şifurnizorii de medicamente sunt principalii creditori aiMontero.

"Planul sau o variantă a lui va fi ulterioraprobat sau nu", a spus Radu Tudorache, administratorul Montero. Elnu a oferit mai multe informaţii despre activitatea dereorganizarea.

La începutul anului 2010, Montero, firma carese afla în top 10 cei mai mari jucători din distribuţia demedicamente, a intrat în insolvenţă, moment după care afacerile şinumărul de angajaţi au căzut semnificativ. Astfel, de la o cifră deafaceri de 154 mil. lei (36,7 mil. euro) în 2009, conform datelorde la Registrul Comerţului, Montero a ajuns anul trecut la un rulajde numai 13 mil. lei (3 mil. euro), adică la mai puţin de 10% dinvolumul de activitate din 2009, potrivit datelor din planul dereorganizare.

"Dacă la sfârşitul anului 2009 numărulangajaţilor era 259, în august 2010 s-a redus la 72, reducându-seşi costurile lunare cu personalul, de 958.000 lei în decembrie2009, la 84.500 lei în august 2010", se arată în planul dereorganizare.

Cea mai mare expunere o are ING Bank, care,dacă planul de reorganizare va fi aprobat, va recupera întreagasumă, în aceeaşi situaţie fiind salariaţii şi statul. Suma totalăpe care aceştia o au de primit este de aproximativ 40 mil. lei (înjur de 10 mil. euro). Pe de altă parte, furnizorii de medi camenteapar în tabel având statutul de chirografari, iar creanţeleacestora se ridică la 80 mil. lei, adică peste 65% din totaluldatoriilor.

Alături de Terapia, alte companii demedicamente cu expuneri semnificative pe Montero mai sunt Zentiva,Pfizer şi Antibiotice Iaşi. Re prezen tanţii Zentiva şi cei aiPfizer nu au făcut niciun co mentariu până la închiderea ediţiei.Totodată, Marius Solomia, avocatul Antibiotice Iaşi, a spus că producătorul contestă planul de reorganizare propus deMontero.

"Am parcurs până acum etapa votării planuluide către creditori, trei categorii de creditori au votat pentru,iar o categorie împotrivă", a spus Florin Cristica, asociatcoordonator al Fineco Insolvency SPRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO