Mediafax.biz Exclusiv

Şcolile readuc pe creştere afacerea Silvarom

Şcolile readuc pe creştere afacerea Silvarom

Autor: Ioana David

27.06.2011, 18:42 85

"În cifreabsolute s-a înregistrat o creştere de 3 milioane de lei (0,7 mil.euro)", a spus Ioan Mărginean, directorul economic alSilvarom.

Acest avans a fostdeterminat în principal de unele licitaţii pe care compania le-acâştigat pentru dotarea şcolilor cu mobilier, nişa produselorpentru şcoală fiind mai puţin abordată de producătoriiromâni.

Silvarom este un producător mediupe piaţa de mobilă cu o cifră de afaceri în 2010 în scădere cu 38%comparativ cu nivelul de 27,5 mil. lei (6,5 mil. euro) din2009.

"Cifra de afaceri (bugetată - n.red.) pentru anul 2011 este sub cea din 2009, an cu realizărifoarte bune, cu circa 10%. Sperăm ca această cifră de afaceri să neaducă un profit de 8-9% la nivel de an", a mai spusMărginean.

Începutul de an 2011 a fostcontradictoriu pe piaţa mobilei. În timp ce marii jucători, precumMobexpert sau Elvila, care au în grup şi fabrici, nu au trecut pecreştere, firme mai mici, ca de exemplu Casa Rusu, anunţă un avansal afacerilor, însă sub pragul de 10%. Creşterea anunţată deSilvarom este cea mai mare din această piaţă.

Cum au mers alte companii laînceputul anului

Mobexpert, spre exemplu, cel maimare jucător din industrie, controlat de omul de afaceri Dan Şucu,a înregistrat în primele trei luni ale acestui an o cifră deafaceri în scădere cu 5%, însă a recuperat o parte din declin înaprilie. Şucu pariază în acest an pe mobilierul de grădină, segmentde nişă "test" în 2010, care anul trecut şi-a dublat vânzările şicare în 2011 ar putea creşte de cinci ori.

Pe de altă parte, vânzărileElvila, următorul jucător după cifra de afaceri, au stagnat înprimele trei-patru luni ale anului. În 2010 Elvila a depăşit pragulde 100 de milioane de euro în dreptul cifrei de afaceri, adică aavut o creştere de 5% a vânzărilor. Fabricile au fost solicitatemai ales la export, care a susţinut creşterea grupului Elvila, încondiţiile în care pe piaţa internă vânzările au fost cu 10% maislabe.

Anul trecut producţia de mobilă(şi părţi de mobilier) din România s-a ridicat la aproximativ 1,8mld. euro potrivit datelor furnizate de APMR (AsociaţiaProducătorilor de Mobilă din România, în scădere cu 1,5% comparativcu 2009.

Totodată piaţa internă s-aridicat la aproximativ 1 mld. euro, în scădere cu 15%, în timp ceanul acesta prognozele asociaţiei sunt de stagnare. Singurulindicator care a fost pe creştere a fost exportul, cu un plus de13,6%.

Cu ochii la export

Mai mulţi producători au începutsă tatoneze pieţele extrene, iar Silvarom se numără printre ei. Întrecut, compania se număra printre exportatorii puternici de mobilădin România. Silvarom a ieşit de pe pieţele externe în 2007, cândîntreaga industrie şi-a redus expunerea pe Europa şi s-a concentratpe România. Renunţarea la exporturi a avut un impact imediat înbusiness, în condiţiile în care anterior anului 2007 livrărileexterne generau în jur de 10 milioane de euro.

"Exporturile au rămas în stadiulde a pătrunde pe pieţe externe, cu prioritate pe pieţele limitrofe.Primele semnale pozitive sunt legate de piaţa ungară şi cu speranţede export în Serbia, Bulgaria şi probabil Federaţia Rusă.Speranţele de export pentru acest an sunt modeste, având în vederedificultăţile pe care le întâmpinăm la pătrunderea cu mobilierulnostru pe o piaţă externă", a mai spus Ioan Mărginean.

Pe piaţa de mobilă, alţiproducători pe lângă Mobexpert, Elvila, Silvarom, Casa Rusu maisunt şi Alprom, Lemet, dar şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO