Mediafax.biz Exclusiv

Semne bune în piaţa mobilei: Silvarom revine la export

Autor: Ioana David

27.01.2011, 18:32 32

"Am renunţat la export în momentul în carecursul leu - euro s-a dus sub nivelul de 3,6 lei . Acum cursul estebun, dar ca să intri ai nevoie şi de produsul şi preţul potrivit",a spus Ioan Mărginean, directorul economic alSilvarom.

Compania a participat recent la târgul demobilă care a avut loc la Köln (Germania) unde a purtat negociericu firme germane pentru reluarea livrărilor pe această piaţă.Silvarom a ieşit de la export în 2007, când întreaga industrie şi-aredus expunerea pe pieţele europene şi s-a concentrat peRomânia.

Renunţarea la exporturi a avut un impactimediat în business, în condiţiile în care anterior anului 2007livrările externe generau în jur de 10 mil.euro.

"Sunt mai optimist ca anul trecut şi cred căuna dintre direcţiile pentru redresare este dată deexporturi".

Exportul ar putea adu ce anul acesta 1 mil.euro în conturi le compa ni ei, sumă care deşi nu este mare, poateconstitui un sem nal important pentru pia ţa de mobilă. Şi alţi producători, ca de exem plu Elvila, afacere contro la tă de ViorelCataramă, au în ve dere majorarea pon de rii expor tului în ci frade afaceri. În acest caz, exportul ar urma să creas că la 40-45%din totalul pro ducţiei comparativ cu 29% în 2009. În anii pre mergători crizei exporturile lui Cataramă erau de 65% dintotal.

Potrivit ultimelor informaţii disponibile,Silvarom a rea lizat în 2009 o cifră de afaceri de 27,5 mil. lei(6,5 mil. euro) şi a avut un profit brut de 1,1 mil.lei (260.000 deeuro). Re pre zen tantul Silvarom a spus că în 2010 compania aînregistrat o cifră de afaceri în scădere, dar nu a precizatprocentul.

"Noi ne-am specializat pe şcoli (mobiliareaşcolilorn.red.), dar am început să facem şi grădiniţe, pentru căeste o pistă pe care trebuie să o explorăm", a mai spusMărginean.

Compania, care deţine facilităţi de producţieîn Capitală, iar în trecut mobila instituţiile publice, spune căaşteaptă reluarea unor astfel de licitaţii, care împreună cuexporturile ar putea mări cifra de afaceri cu 10-15% anulacesta.

Procentul avansat face parte dintr-un scenariuoptimist.

Numărul angajaţilor producătorului a ajuns la250 de oameni, adică un sfert comparativ cu perioada când derulaexporturi. În opinia lui Mărginean, piaţa de mobilă "trebuie" să revi nă pe creştere. "Comerţul cu mobilă a fost întotdeauna ex cedentar. Păduri avem, oameni care să lucreze avem, este pă cat sărenunţăm".

Conform datelor de la Registrul Comerţului,mai multe per soane fizice deţin 95,24% din acţiunile Silvarom, întimp ce SIF Banat-Crişana are restul detitluri.

Retailul de mobilă este estimat la aproximativ1 mld. euro de către Asociaţia Producătorilor de Mobilă dinRomânia, iar cei mai mari retaileri sunt Mobexpert, IKEA, Elvila,kika. Cei mai mari producători sunt Mobexpert, Elvila,Italsofa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO