Mediafax.biz Exclusiv

SIF-urile nu se aşteaptă să încaseze în acest an dividende de la bănci

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

17.02.2011, 17:09 7

"Nu ne aşteptăm la dividende de la bănci în acest an. Anultrecut a fost unul greu pentru bănci şi probabil că vor trebuicapitalizate profiturile, aşa reduse cum sunt. Nu am avut niciodiscuţie pe această temă cu conducerile băncilor, însă nu neaşteptăm la dividende, nici de la BCR, nici de la BRD", a declaratpentru MEDIAFAX Mihai Fercală, preşedinte - director general al SIFTransilvania.

Până în 2009, dividendele încasate de SIF-uri de la BCR şi BRD(BRD) au reprezentat o componentă importantă din profiturilesocietăţilor de investiţii financiare. Anul trecut, provizioanelepe care băncile au trebuit să le realizeze au redus vizibilcâştigurile acestora.

Astfel, BCR şi Banca Transilvania au capitalizat profiturile dinanul 2009, iar dividendele acordate BRD au fost de peste două orimai mici.

Surse din acţionariatul BCR au declarat pentru MEDIAFAX căinstituţia de credit a înregistrat anul trecut un profit premilinatde 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardeleromâneşti de contabilitate (RAS), valoare mai puţin de jumătatefaţă de câştigul din 2009.

Totodată, provizioanele în creştere cu 41% au influenţat vizibilprofitul BRD, care a scăzut cu 36%, la 500,5 milioane lei.

Banca Transilvania a înregistrat anul trecut un profit încreştere cu 58%, la 97,8 milioane de lei, în contextul în careprovizioanele au avansat mai lent, cu 22%.

"Trebuie să recunoaştem că a fost o perioadă dură pentru bănci,nu doar pentru cele de la noi, ci la nivel mondial, iar bănciletrebuie să iasă din această situaţie", a afirmat Ioan Cuzman,preşedinte - director general al SIF Banat-Crişana.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova, CostelCeocea, spune că bugetul societăţii va fi întocmit fără a fi luateîn calcul dividendele pe care băncile le-ar putea acorda.

"S-a creat un precedent anul trecut la BCR, când s-a capitalizatprofitul, însă în condiţiile în care banii sunt mai scumpi nu ştimla ce să ne aşteptăm. Cred că băncile au suficiente lichidităţi şinu vor mai atrage bani de la acţionari. Dacă se va urma politica dedividende de anul trecut de la bănci, dividendele ar fi doartemici. La SIF Moldova vom încerca să facem un buget pesimist (...)va trebui să fim mai activi în piaţă pe acţiunile lichide", aadăugat el.

Vicepreşedintele CA al SIF Oltenia (SIF5), Tudor Ciurezu, afirmăcă societatea de investiţii financiare nu se va baza în acest an pedividendele de la bănci, ci va căuta alte soluţii pentru a fiprofitabilă.

Petre Szel, şeful SAI Muntenia Invest, compania careadministrează activele SIF Muntenia (SIF4), spune că la elaborareabugetului nu vor fi incluse eventualele dividende pe care le vor dabăncile.

"Ne vom baza pe dividendele de la bănci într-o măsură foartemică spre deloc. Vom mai vedea cum facem bugetul. Mai este încă olună până când trebuie să-l anunţăm, cine ştie ce mai apare pânăatunci", a comentat Szel.

SIF-urile deţin împreună 30,11% din titlurile BCR şi 22,52% dinacţiunile BRD. În acţionariatul Băncii Transilvania se regăsescpatru societăţi de investiţii financiare, care au cumulat 15,13%din titluri. SIF Muntenia este singura care nu este acţionar labanca din Cluj Napoca.

Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat anul trecut,la 1,98 miliarde lei, provenind de la 22 de instituţii de credit,iar celelalte 20 de bănci au însumat câştiguri de 1,68 miliarde delei, sub profitul cumulat din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO